Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Matkailu

Asturia: Vuoristoinen siiderivaltakunta

  • Jyrki Haapala
  • Jyrki Haapala
Asturialainen siideri ilmataan kaatamalle se korkealta lorottamalla lasiin. Asturialainen siideri ilmataan kaatamalle se korkealta lorottamalla lasiin.

Monelle melko tuntematon Asturian ruhtinaskunta on kaikkea muuta kuin tyyppikuva flamencotanssijoiden Espanjasta – se muistuttaa enemmän Irlantia nummineen ja säkkipillimusiikkeineen.
Vaikeakulkuisen vuoriston keskellä Asturian ikivanha kelttiläinen kulttuuri ei kadonnut roomalaisvallan aikana, eivätkä sitä kyenneet kukistamaan 700-luvulla Iberian niemimaan vallanneet mauritkaan. Viimein visigoottipäällikkö Asturian Pelagius perusti uuden kristityn kuningaskunnan Asturian ja aloitti reconquistan eli kristittyjen uudelleenvaltauksen islamilaisten maurien valtakuntaa vastaan.
Historiallisen merkityksen vuoksi Espanjan kruununperijä nimetään edelleen Asturian ruhtinaaksi, ja ruhtinaskunnassa voi nykyäänkin aistia varhaiskeskiajan tunnelmaa. Arkaaisuus luo alueelle omaleimaisen estetiikan.

Sateisen rannikon kosteat vuorenrinteet ja nummimaiset viljelysmaat tarjoavat täydellisen kasvualustan viljalle, hedelmille, sienille, marjoille sekä karjan laidunmaille.
Asturian maitotuotteita arvostetaan kaikkialla Espanjassa. Erityinen herkku ovat juustot, joita löytyykin peräti yli neljäkymmentä lajia. Cabrales, voimakas ja omaperäinen sinihomejuusto lienee niistä tunnetuin.
Asturian tunnusomaisin hedelmä on omena, jonka lajikkeita kasvaa alueella kymmeniä. Kansallisjuoma omenasiideri päihittää maussaan ranskalaiset ja brittiläiset kilpakumppaninsa.
Maalaiskylät ovat elinvoimaisia asukaskeskittymiä paikallisen siideri- ja maitotaloustuotannon vuoksi. Jos matkallaan ei ehdi kiertää joka siiderikylää, voi keskittyä yhteen, Espanjan omenapääkaupungiksi nimettyyn Villaviciosaan.
Noin kymmenentuhannen asukkaan kaupunki on eloisa maalaisyhteisö, jonka taajamaa reunustavat useat paikalliset siideritehtaat, kuten El Gaitero. Se valmistaa herkullista kuplajuomaa maailman lähes kaikkiin kolkkiin.
Asturian pieni, pääkaupungista etäällä oleva maakunta tuottaa valtavan määrän maataloustuotteita, eikä lähiruoka ole uusi trendi-ilmiö vaan vuosituhantinen itsestäänselvyys.
Kylät ja kaupungit pursuavat paikalliseen ruokaan ja juomaan keskittyneitä kahviloita, konditorioita, sidrerioita, cervecerioita, ravintoloita ja herkkukauppoja. Ruoka on edullista ja kahvila- sekä ravintolalasku, kuten myös ruokakaupan ostokset, jäävät helposti kolmasosaan Suomen hinnoista. Mikä parasta, ruoan laatu on korkea.

Asturian kahden suurimman kaupungin välimatka on vain puolisen tuntia, joten lyhyeenkin lomamatkaan saa helposti yhdistettyä hienostuneen shoppailukaupunki Oviedon sekä rantaelämään keskittyneen Gijónin.
Oviedon vanhakaupunki on suuri ja tunnelmallinen, ja ravintoloita on erittäin runsaasti. Päivällispaikka kannattaa valita siideriravintoloiden eli sidrerioiden keskittymästä Calle de Casconalta, joka tunnetaan myös Siideribulevardina.
 Muun muassa siellä voi ihastella taitavia tarjoilijoita, jotka lorottavat juoman vinossa pidettävään lasiin näyttävän korkealta. Kaataessa siideri ilmaantuu poistaen liian kitkeryyden. Osa juomasta tulee läikkyä maahan kelttiläisille jumalille.
Siideribulevardilla Asturian ruokaherkkuja tarjoaa tyylikäs Tierra Astur -ravintola, jonka yhteydessä on myös herkkuja myyvä putiikki. Ravintolassa kannattaa maistella Asturian kuuluisinta perinneruokaa Fabada Asturianaa: valkoisista pavuista, verimakkarasta, porsaanlavasta sekä mausteisesta kastikkeesta valmistettua muhennosta.
Rantakaupunki Gijónin sydän on pitkä bulevardi, jonka varrella istuskellaan kahvilla, lenkkeillään tai nautitaan leppoisasta säästä ja merimaisemasta ympäri vuoden. Vanhakaupunki sijaitsee kahden uimarannan välissä, ja siellä on runsaasti baareja ja kahviloita. Gijón on yksi Espanjan suurimmista satamakaupungeista, ja siten tunnelma kaupungissa on vilkas ja boheemi.

Pinta-alaltaan Uudenmaan läänin kokoisessa Asturiassa etäisyydet ovat lyhyitä. Parhaiten alueeseen tutustuu autolla tai bussilla ja kaupungeista käsin on helppo tehdä päiväretkiä vuorille tai upeille rannoille. Bussiyhteydet ovat erittäin toimivia ja edullisia.
Asturian siluettia hallitsevat vuoret. Picos de Europa -vuoristo sai nimensä Kolumbuksen palatessa löytöretkeltään, sillä vuorenhuiput olivat ensimmäinen maamerkki, joka näkyi kauas merelle retkikunnan saapuessa kotiin.
Vuoristossa ehdoton käyntikohde on Covadonga, jossa Asturian Pelagius voitti taistelun maureja vastaan vuonna 722. Covadongan rinteeltä löytyy Pelagiuksen muistopatsas sekä Neitsyt Marian Basilika.
Merkittävin nähtävyys kuitenkin on vuorenrinteessä oleva luolakappeli, jossa Pelagius tarinan mukaan rukoili erakkomunkin maureilta piilottaman Neitsyt Maria patsaan edessä toivoen voittoa tulevassa taistelussa. Luolaan perustetussa pyhäkössä säilytetään Pelagiuksen maallista jäämistöä sekä Covadongan Neitsyt Maria patsasta.
Covadongasta matkaa kannattaa jatkaa kiemurtelevaa tietä ylemmäs, korkealla vuoren päällä oleville pikkujärville. Matkalla maisemat ovat henkeäsalpaavat, ja rinteet ovat jyrkkiä ja korkeita. Talviaikaan on hyvä huomioida, että vaikka alempana laaksossa olisi lämmin sää, saattavat tiet korkealla muuttua yllättäen lumisiksi, ahtaiksi ja liukkaiksi.
Asturia tarjoaa oivan vaihtoehdon tunnetummille Espanjan lomakohteille. Ruhtinaskunnassa voi nauttia autenttisista kylistä, hiljaisuudesta, huikaisevasta luonnosta ja taivaallisesta ruoasta.
Talvet ovat Asturiassa mukavan leutoja ja kesät hieman viileämpiä kuin muualla Espanjassa. Sää mahdollistaa luontoretkeilyn ympäri vuoden.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa