Lauantai, 20.4.2019 
Nella, Lauha
Matkailu

Ihmistä suurempi Islanti houkuttaa luonnonihmeillään

  • Olli Sorjonen
  • Olli Sorjonen
slannissa kannattaa vuokrata auto ja suunnata luonnonihmeiden äärelle. slannissa kannattaa vuokrata auto ja suunnata luonnonihmeiden äärelle.

Islantiin matkaavan kannattaa vuokrata auto, sillä pääkaupunki museoineen ja putiikkeineen on koluttu läpi parissa päivässä. Tässä kuusi vinkkiä, mitä nähdä, tehdä ja kokea perillä.

1 Reykjavik on pienehkö ja sympaattinen pääkaupunki.
Värikkäät talot ovat kuin eriparilegosarjoista koottuja, ja kaikkialla näkee korkeatasoista katu- ja graffititaidetta. Mielenkiintoisia käyntikohteita ovat muun muassa Hallgrimurin kirkko, jonka 75 metriä korkeasta tornista avautuvat upeat näkymät Reykjavikiin ja merelle, sekä rannassa sijaitseva, vuonna 2011 valmistunut lasinen Harpa-konserttitalo. Aivan ydinkeskustan vieressä olevasta satamasta pääsee vähintään kerran päivässä myös valaanbongausristeilyille. Mitään takuita valaiden näkemiselle ei anneta, mutta seuraavan Islannin-vierailun valasristeily on ilmainen, jos mitään ei näe, mainostavat risteily-yrittäjät.

2 Blue Lagooniin - vaikka juuri ennen paluulentoa.
Reykjavikin ja Keflavikin lentokentän välillä sijaitsee jokaisen Islannin-matkaajan pakollinen välietappi, Blue Lagoon -kylpylä. Vaikka paikka on melkoinen turistiansa, kokemus on täysin ainutkertainen, joten sitä ei kannata jättää välistä. Turkoosi vesi ja musta laavakivi luovat ulkoilmakylpylään epätodellisen vaikutelman; aivan kuin olisi kuun pinnalla uiskentelemassa. Pääsylipun hinta, yli 30 euroa, voi vaikuttaa melko suolaiselta, mutta kuumassa vedessä uidessa, nauttiessa allasbaarin antimista ja saunoessa kuluu huomaamatta kolme neljäkin tuntia,  joten lippu haukkuu hintansa helposti.

3 Islannissa kannattaa vuokrata auto.
Reykjavikista toki järjestetään bussiretkiä lähiseutujen luontokohteisiin, mutta Islannin jylhissä maisemissa vapaana autoilu on hieno kokemus jo itsessään. Luonnon mittakaava on sanoinkuvaamaton, ja ihminen tuntee pienuutensa autoillessaan meren ja vuoren väliin jäävällä kapella kaistaleella. Etelärannikko on hyvä kohde parin kolmen päivän autoreissulle, sillä sieltä löytyy mielenkiintoisia nähtävyyksiä tasaisin väliajoin. Esimerkiksi Islannin eteläisimmän Vik-nimisen kylän mustahiekkainen ranta (kuvassa) on jylhä ja draamaattinen pysähtymiskohde. Päätien varrella on myös useita tasokkaita majoitusvaihtoehtoja tasaisin väliajoin.

4 Maan kaakkoiskulmassa sijaitsee huikea Höfn-kalastajakaupunki.
Höfniin kannattaa ajaa jo pelkästään huikean hummeriravintola Humarhofnin takia. Ruokalista on lyhyt ja koostuu pelkästään erilaisista hummeriaterioista. Ruoka on huikeaa, ja ravintola kasvattaa itse omat yrttinsä. Hummerit ostetaan tuoreina paikallisilta kalastajilta. Aivan Höfnin ulkopuolella on myös  vuorten ympäröimä mustahiekkainen merenranta, jota kannattaa käydä äimistelemässä.

5 Golden Circle on noin 300 kilometrin reitti sisämaahan.
Reitin varrelta löytyy useampikin mielenkiintoinen kohde, kuten kuuluisa Geysir. Itse Geysir ei enää kuitenkaan purkaudu. Yhtenä syynä tähän on pidetty sitä, että ihmiset yrittivät saada sen purkautumaan tasaisin väliajoin, joten se suuttui ja lopetti kokonaan. Tiedä häntä, mutta Geysirin vieressä on kuitenkin pienempi, Stokkur-niminen suihkulähde, joka purkautuu 5-10 minuutin välein. Matkailijat pääsevät ihastelemaan luonnonihmettä aivan suihkulähteen viereen, joten kastuminen on mahdollista.
Yleensäkin Islannissa tuntuu pääsevän jokaisen luontokohteen, vesiputouksen, kanjonin ja kallionkielekkeen vaarallisimpaan kohtaan, joten varovaisuus on tärkeää. Golden Circlen toinen pääkohde on Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen rajalla sijaitseva Þingvellir, joka on islantilaisille pyhä paikka, jossa päätettiin muun muassa kristinuskoon siirtymisestä ja perustettiin moderni parlamentti jo 900-luvulla. Kolmion täydentää valtava Gullfoss-vesiputous, jonka massiivisuutta ei voi oikein edes käsittää.

6 Jäätiköitä kannattaa käydä ihastelemassa.
Vatnajökull-jäätikön kainalossa on Skaftafellin kansallispuisto, josta järjestetään kävelyretkiä jäätikölle. Kokemus on hieno, vaikka keväällä ja kesällä jään pinta onkin samea.
Talvella se hohtaa kauniin turkoosina. Jäätiköllä on kuvattu kohtauksia useisiin menestyselokuviin ja sarjoihin, kuten Batman Beginsiin ja Game of Thronesiin.
Kansallispuistossa voi käydä myös patikoimassa omatoimisesti vuorten juurilla ja rinteillä. Parin tunnin patikkakierroksen kruunaa musta vesiputous, joka tuo ”arkkitehtuurillaan” mieleen urkupillit ja Sibelius-monumentin.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa