Torstai, 9.4.2020 
Elias, Eelis, Eeli
Matkailu

Valencia - auringon ja kulttuurin lomakohde

  • Viivi Savelius
  • Viivi Savelius
Valencian Katedraalin kellotorni tarjoaa parhaat näköalat kaupunkiin. Valencian Katedraalin kellotorni tarjoaa parhaat näköalat kaupunkiin.

Espanjan itäisellä rannikolla sijaitseva Valencia on jäänyt suomalaisille matkailijoille Alicanten ja Barcelonan varjoon. Hieman alle miljoonan asukkaan kaupungissa on tekemistä jokaiselle, koska Valenciassa on helppoa yhdistää kaupunki- ja rantaloma.

Valencian päänähtävyys Ciudad de las Artes y de las Ciencias eli Taiteiden ja tieteiden kaupunki houkuttelee turisteja kaupunkiin vuosittain.
2000-luvulla valmistuneeseen konseptiin kuuluvat Oceanogràfic-merimaailma, Museo de las Ciencias Príncipe Felipe -tiedemuseo, Palau de las Arts Reina Sofia -oopperatalo sekä planetaarion ja IMAX-elokuvateatterin yhdistävä Hemisfèric.
Näitä modernin arkkitehdin upeita luomuksia voi ihailla piknikillä Turia-puistossa, jonka yhteyteen Ciudad de las Artes y de las Ciencias on rakennettu.

Vehreä Turia-puisto rakennettiin aikoinaan yhdeksän kilometriä pitkän joen tilalle. Erilaisia aktiviteetteja tarjoavan puiston läpi voi ajaa kätevästi Valenbici-pyörällä.
Viikoksi pyörän vuokraaminen maksaa alle 15 euroa, ja pyörä on helppo ottaa käyttöön lähes 300 Valenbici-asemalta.
Valenbici-pyörien lisäksi kaupungissa liikkuminen onnistuu kattavan metro-, raitiovaunu- ja bussiverkoston avulla.

Lapsille Ciudad de las Artes y de las Ciencias -konseptin ja Turia-puiston leikkipaikkojen ohella yksi matkan kohokohta on myös Bioparc Valencia -eläintarha.
Luontoystävällisessä eläintarhassa eläimet saavat kulkea vapaammin kuin perinteisissä eläintarhoissa ja kävijät voivat nähdä  giraffit, leijonat sekä muut eläintarhan asukit entistä lähempää.

Ostoksia on mahdollista tehdä Valencian keskustassa merkkiliikkeissä ja vanhan Mercado Central -kauppahallin läheisyydessä järjestettävillä markkinoilla.
Kauppahallin vieressä on arkkitehtuurisesti näkemisen arvoinen Unescon maailmanperintökohde La Lonja, joka toimi muinoin silkin vaihtopaikkana.
Oman lisänsä kaupungin profiiliin tuo härkätaisteluareena, johon tutustuminen onnistuu museon yhteydessä.

Historiallisia rakennuksia voi katsella kävellen vanhassa keskustassa. 1200-luvulla rakennettu Valencian Katedraali on vierailemisen arvoinen sisältäkin.
Vanhaa Carmenin kaupunginosaa sokkeloisineen pikkukatuineen ja erikoisineen graffititaiteineen ei kannata myöskään jättää välistä.  
Siellä kiipeämistä odottavat Torres de Serrano ja Torres de Quart -tornit, jotka ovat viimeisiä jäänteitä keskiaikana kaupunkia ympäröineestä muurista.

Kun nähtävyyksien kiertämisestä kaipaa taukoa, Valencian pitkällä hiekkarannalla voi levähtää nauttimaan auringosta.
Rantabulevardi tarjoaa myös erinomaiset lenkkeilymahdollisuudet palmujen koristamassa merimaisemassa.
Nälkään helpotusta tuo rannan viereisen Paseo Marítimo -kävelykadun lukuisat ravintolat, jotka kilpailevat siitä, minkä keittiön väki tekee parhainta Valencian tunnetuinta ruokaa: paellaa.

Illalla kannattaa suunnata värikkäiden vanhojen kivitalojen kehystämään Ruzafan kaupunginosaan.
Nuorten boheemien taiteilijoiden asuttama kaupunginosa on pullollaan erilaisia tapaspaikkoja, joista saa yhden tapaksen ja viinilasin jo parilla eurolla.
Suosituimpia tapaksia ovat pinchot, jotka ovat pieniä leipiä eri täytteillä. Ruzafasta voi jatkaa vilkkaasta yöelämästään tunnettuun Carmeniin.

Jalkapallofaneilla on mahdollista päästä katsomaan Mestareiden liigan pelejä Camp de Mestalla -jalkapallostadionilla.
Valenciassa järjestetään myös vuosittain miljoonia turisteja houkutteleva Las Fallas -festivaalit maaliskuussa, ja siellä ajetaan Formula 1 -kilpailu joka toinen vuosi elokuussa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa