Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Matkailu

Kaikki tiet vievät Roomaan

  • Ema Hurskainen
  • Ema Hurskainen
Vuonna 1762 valmistunut suihkulähde Fontana di Trevi on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. Vuonna 1762 valmistunut suihkulähde Fontana di Trevi on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä.

Monenlaisia hengästyttäviä mestoja on tullut kymmenentuhannen kilometrin matkan aikana vastaan, mutta ainakin kaupungeista yksi on tähän mennessä ylitse muiden.
Roomassa nähtävyyksiä metsästävän mykiöille heijastuu suorastaan valtava paketti koko ihmiskunnan historiaa. Melkein kolmentuhannen vuoden ikäinen kaupunki on täynnä eri ikäisiä kerrostumia ikivanhasta upouuteen.

Itsestään selviä mukavuuksia

Eivät roomalaiset itse tietenkään ole kaikkea keksineet, mutta jo Rooman valtakunnan kukoistuskaudella kaupunkiin kerääntyi valloitusreissujen, siirtolaisten ja kauppiaiden myötä käytännössä koko tunnetun maailman tiedot ja taidot.
Vuonna 2012 meillä Suomessa tunnetaan ylemmyyttä, kun maamme ei ole viimeiseen pariinkymmeneen vuoteen mennyt konkurssiin kertaakaan, ja ilkutaan sen voimalla eteläisten eurooppalaisten laiskuudelle ja ahneudelle. Luikuria sakkia!
Roomassa ihailin kolmattatuhatta vuotta vanhaa vesi- ja viemäröintijärjestelmää, ja tajusin samalla, että nämä mukavuudet alkoivat yleistyä kotipuolessa vasta muutamia vuosikymmeniä sitten. Eivätkä modernit jättiareenat tunnu Colosseumia paikan päällä ihmetellessä enää yhtään niin moderneilta. Roomalaisille itsestäänselvyyksiä.

Keisarin hommia hoitelee paavi

Roomaa on helppo pitää tätä nykyä vain Italian pääkaupunkina ja loisteliasta suurvaltakuntaa ajat sitten historian hämäriin painuneena ajanjaksona. Mahtava valtakunta nousi, kukoisti ja tuhoutui tiehensä. Vai tuhoituiko?
Vatikaani, itsenäinen valtio ja katolisen kirkon päämaja, on muutaman korttelin kokoinen alue keskellä Roomaa. Kun historiaa kelaa taaksepäin, huomaa Vatikaanin olevan Rooman valtakunnan suora perillinen. Ei imperiumi mihinkään ole hävinnyt.
Nykyisin Rooman valtakunnan nimi vain on Vatikaani, keisarin hommia hoitelee paavi ja hänellä on hassu hattu.
Vatikaanin julistamasta viestistä ihmiskunnan pelastamiseksi voi olla monta mieltä, mutta pyhiä kultakäätyjä, jalokiviä, palatseja, patsaita ja ennen kaikkea jalustalle nostettuja johtajia ihmettelemään saapuva turistivirta on jatkuva.
Eivätkä Vatikaanin kyljessä sijaitsevat kahvilat, ravintolat, matkamuistomyymälät ja ruokakojut epäröi nyhtää virrasta niin paljon rahaa kuin vain pystyvät. Kymmenen euron hintaisia kahvikupillisia on tarjolla useammassakin paikassa.
Sama mieletön hintataso riivaa myös keskustan ostoskatujen varsilta löytyviä aivan tavallisen näköisiä kahviloita ja ravintoloita. Muutama kortteli kaikkein kiiltävimmistä kaupoista sivuun, ja pullakahvit saa juotua muutamalla eurolla.

Kaahailua, tööttäilyä ja nyrkinpuimista

Autoihmiset voivat Roomassa diggailla lihaksikkaita punaisia urheiluautoja tai nättejä vanhoja pikkufiateja. Erityisesti roomalaisten kekseliäät pysäköintipaikat herättävät riemastusta. Autoja näkee pysäköidyn minne tahansa, mihin ei ole älytty kieltomerkkiä pystyttää.
Henkilöautoilu on Roomassa suorastaan käsittämättömän suosittua ottaen huomioon, että kaupunkia suunnittelessa ei autoja tarpeineen osattu ottaa huomioon lainkaan.
Käytännössä se näkyy kapeina ja mutkaisina katuina sekä pysäköintipaikkojen jatkuvana puutteena, mikä puolestaan aiheuttaa autoilijoissa kaahailua, hyödytöntä tööttäilyä ja nyrkinpuimista.
Matkailuautolla ei ydinkeskustaan kannata vaivautua lainkaan, parkkipaikkoja ei ole.
Rooman julkinen liikenne on kuitenkin kattava, ja ainakin muutaman päivän mittaisen visiitin perusteella aivan tehokaskin. Bussi-, ratikka- ja metroverkosto vie turistin kätevästi mihin päin kaupunkia hyvänsä.
Tosin ainakin bussiaikataulut vaikuttivat tietyillä linjoilla lähinnä viitteellisiltä. Esikka kulki juuri silloin, kuin jatkuva ruuhka sen kohdalle toi, luki aikataulussa mitä tahansa.

Ostelusta pitäville Roomassa näyttäisi olevan hyvä tarjonta täsmälleen samoja merkkituotteita kuin kaikkialla muuallakin maailmassa. Euroopan edullisimmasta päästä Rooma kaupunkina tai edes Italia maana ei ole, mutta kaupan päälle saa hyvät ostelumaisemat.
Rooma tarjoaa ihailtavaksi niin monta historiallista kohdetta, uskomatonta taideaarretta ja kaunista maisemaa, että niitä on turha tämän jutun yhteydessä alkaa erikseen luetella.
Menetpä kaupungissa minne hyvänsä, siellä on varmasti erilaista kuin kotona. Ihme kyynikko pitää olla, jos ei sellainen kiinnosta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa