Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Matkailu

Soul on pikkukaupungin sielun säilyttänyt metropoli.

  • Karjalainen
Jaetun niemimaan rajalla sijaitseva Etelä-Korean pääkaupunki on elinvoimainen nuori suurkaupunki, joka tuntuu kokoaan pienemmältä.

Soulin keskustassa Pohjois-Korean läheisyyden tuomaa uhkaa ei huomaa kuin ihmisten kyvyssä elää tässä hetkessä.

Jo muutamassa päivässä tunnelmaan pääsee sisään, mutta tekemistä riittää pidemmällekin reissulle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaupungin kohdalla on ollut asutusta tuhansien vuosien ajan, mutta suurkaupungiksi Soul on kehittynyt vasta 1950-53 käydyn Korean sodan jälkeen.

Aselevon muututtua vallitsevaksi olotilaksi Etelä-Korea on kehittynyt taloudellisesti menestyneeksi yhteiskunnaksi. Suurin osa sen väestöstä on keskittynyt pääkaupungin metropolialueelle.

Rakennuskanta on sangen uutta mutta paikoin myös innovatiivista ja hauskaa. Soul oli syystä vuoden 2010 maailman design-pääkaupunki.

Hyvä esimerkki onnistuneesta nykysuunnittelusta on keskustan halki virtaavan Cheonggyecheon-joen muutos. Sen päällä ollut betonikansi poistettiin ja joenpenkat maisemoitiin uudelleen jalankulkuväyläksi.

Korealainen on erittäin ystävällinen ja sangen utelias. Englannin kieli sujuu monelta vähintään auttavasti.

Turistin ei tarvitse seisoa kuin hetken tienristeyksessä ihmettelemässä, kun paikalliset tulevat tarjoamaan apuaan. Samoin ravintoloissa voi huudella vieraisiin pöytiin, jos tarvitsee tulkkausta ruokalistan saloihin.

Matkan kestosta riippuen kannattaa miettiä, missä päin kaupunkia haluaa asua. Lyhyemmällä reissulla ei kannata tuhlata aikaa metrossa istumiseen.

Esimerkiksi Hongdaen kaupunginosasta eli yliopiston alueella tarjolla on hieman edullisempia, persoonallisia majoituksia. Lentokentältä pääsee suoralla raideyhteydellä Hongik Universityn pysäkille, eikä linjaa tarvitse vaihtaa.

Alueella on myös paljon kohtuuhintaisia baareja, musiikkiklubeja, kahviloita, ravintoloita, supermarketteja, pieniä designliikkeitä ja kirpputoreja.

Ostosmatkailijalle Soul on mainio kohde, keskustasta löytyy jopa ympäri vuorokauden auki olevia tavarataloja.

Cheonggyecheonin varrelta on paljon tukkuliikkeitä, joista voi tehdä edullisia löytöjä. Niiden lähistöllä kadulla on myös piraattituotteiden markkinat.

Soulilaiset ovat ahkeria ulkoilijoita, ja kaupunkia reunustavat vuoret tarjoavat oivat mahdollisuudet patikkaretkelle raittiissa ilmassa. Metrolla pääsee kätevästi vuorten juurelle.

Yksi päivä kannattaa uhrata Koreoiden rajalla käymiseen. Heti Soulista lähdettyä matkailija kiinnittää huomiota lukuisiin sotamuistomerkkeihin ja sotilaiden läsnäoloon.

Itse rajalla tunnelma on oudon uhkaava, etenkin jos kohdalle sattuu demilitarisoidun alueen tuntumassa järjestettävä sotaharjoitus. Kylmän sodan itäblokin kokeneet saattavat muistaa tuon tunnelman, joka on kaikessa absurdiudessaan epätodellinen.

Kahvikulttuuri on kovassa nousussa Soulissa, ja joka puolelta tuntuu löytyvän viihtyisiä pikku kahviloita.

Olut on tavanomaista aasialaista lageria, joka toimii etenkin ruuan kanssa.

Korealainen ruoka on todennäköisesti seuraava isommin länsimaihin saapuva trendi. Tulinen kaaliruoka Kimchi on sikäläisen keittiön perusruoka, jota voidaan varioida loputtomiin.

Toinen tutustumisen arvoinen herkku on Bulgogi, jossa pöytää tuodaan marinoitua lihaa ja raakoja vihanneksia, joita ruokailijat kypsentävät itse pöydän keskellä sijaitsevassa tulipesässä. Mukavan hidasta ja sosiaalista.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa