Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Matkailu

Ruuhkaa ja afrobeatia - Tansanian pääkaupungin Dar Es Salaamin rannalla musiikki saa raikaa öisin.

  • Karjalainen
Dar Es Salaam on miljoonakaupunki, jossa ihmisiä ja kulkuneuvoja riittää. Liikenne on vasemmanpuoleista, ja liikennemerkit sekä liikennevalot ovat käytännössä vain rekvisiittaa. Liikennevaloilla tai suojateillä ei ole merkitystä: yhtä ohituskaistaa käytetään molempiin suuntiin ajaessa.

Kaksikaistainen tie muuttuu hetkessä viisikaistaiseksi, ja paikalliset bussit, daladalat, käyttävät isomman oikeutta pyrkiessään päämääräänsä.

Moottoripyörät puikkelehtivat autojonojen välissä, ja bajaj eli kolmipyöräinen mopotaksi kyyditsee ihmisiä pientareiden ja jalkakäytävien lomassa. Jalankulkijat poukkoilevat muun liikenteen seassa tarkoituksena ylittää tie.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaaoksen kaikki ainekset ovat valmiina, koska kukaan ei noudata liikennesääntöjä, ei edes poliisi.

Jollakin ihmeen kaupalla liikenne kuitenkin kulkee eteenpäin, vaikka todella tukkoiset ruuhkat ovatkin arkipäivää.

Ruuhkassa istuessa katukauppiaat tulevat kolkuttelemaan auton ikkunoihin myyden kaikkea hedelmistä varoituskolmioihin ja lasten leluista elektroniikkaan.

Ovet onkin hyvä pitää lukittuna ja ikkunat suljettuna.

Dar Es Salaamissa liikkuessa onkin suositeltavaa palkata paikallinen kuski, joka tuntee liikenteen.

Kaupunkilomista pitäville Dar Es Salaam on oiva vaihtoehto. Kariakoo on erittäin vilkas ostosalue, josta löytää kaikkea mahdollista. Ihmistungoksen keskellä voi kävellä turvallisin mielin, sillä taskuvarkauksia tapahtuu varsin vähän.

Tuliaisia ostettaessa paikallinen kahvi on hyvä vaihtoehto. Katukaupoissa on myös runsaasti käsin kaiverrettuja patsaita ja koruja. Värikkäät huivit sekä laukut tuovat myös mukavaa piristystä Suomen harmaaseen talveen.

Shoppailun lomassa tulee nopeasti nälkä. Dar Es Salaamissa on paljon grillejä, joissa valmistetaan mishkakia, eli lihavartaita. Ne ovat varsin yleistä pikaruokaa, joka sopii suomalaiseenkin makuun. Myös paistetut banaanit ovat paikallisten suosiossa.

Jos ihmisten paljous alkaa ahdistaa, Coco Beach on loistava paikka kuluttaa aikaa. Rannalta voi ostaa tuoreita kookoksia, jotka kuoritaan ja avataan ostettaessa.

Rantabaarista saa juotavaa ja purtavaa pieneen suolaiseen nälkään.

Yö aikaan Coco beach muuttuu rantaklubiksi. Silloin dancehall, hiphop ja afrobeat raikaavat kirkkaan tähtitaivaan alla.

Lämmin ilma, merituuli, kirkas tähtitaivas, virkistävää juotavaa ja mukaansa tempaavaa musiikkia. Voiko parempaa toivoa?

Dar Es Salaamista on myös mahdollista lähteä veneretkelle läheisille saarille. Päivän voi viettää joko aurinkoa palvoen, tai Intian Valtameressä sukeltaen.

Matkan aikana lasipohjaveneestä voi ihailla kaloja ja koralleja. Esimerkiksi Bongoyon saari on täydellinen paratiisi auringonpalvojille. Matka Slip Wayltä Bongoyon saarelle kestää alle puolituntia.

Lennot Tansaniaan kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä viimehetken varaukset voivat tulla kalliiksi.

Halvimmillaan menopaluu lennot voi saada alle 700 eurolla henkeä kohden. Hinta nousee kuitenkin helposti tuhannen euron paikkeille.

Rokotukset ja malarialääkitys kannattaa hoitaa kuntoon hyvissä ajoin, vähintään kaksi kuukautta ennen matkan alkua. Keltakuumerokotteesta on pyydettävä mukaan erillinen todistus.

Viisumihakemukset täytetään lennon aikana ja annetaan virkailijalle lentokentälle saavuttaessa. Sotkujen välttämiseksi on hyvä pitää mukana tasaraha (50 dollaria) viisumin maksamista varten.

Lukijamme matkalla -juttusarjassa julkaistaan silloin tällöin Karjalaisen lukijoiden matkakertomuksia.

Tämän jutun kirjoittaja on Turussa asuva, Nurmeksesta kotoisin oleva 20-vuotias media-assistentti, jonka avomies on Tansaniasta kotoisin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi