Tulosta tämä sivu
Matkailu

Tyylikäs Dubai

Suikulähde-esitykset keräävät väkeä ihailemaan jopa 150 metrin korkeuteen nousevia vesisuihkuja. Suikulähde-esitykset keräävät väkeä ihailemaan jopa 150 metrin korkeuteen nousevia vesisuihkuja.

Maailman korkein rakennus, maailman suurin ostoskeskus, maailman suurin sisälaskettelukeskus – Dubaissa halutaan olla maailman ykkösiä. Uusien, isolla rahalla nousseiden nähtävyyksien avulla Persianlahden rannalle pyritään houkuttelemaan matkailijoita. Siinä on myös onnistuttu.
Rahaa tarvitaan jatkossakin, jotta suuret suunnitelmat toteutuvat.
Dubaihin kaavaillaan maailman isointa huvipuistoa, joka olisi kaksi kertaa Floridan Disneylandin kokoinen.
Dubain rannalle on rakennettu palmunmuotoiset tekosaaret, joita on tulossa lisää. Jumeiran palmusaaren päässä komeilee iso, ostoskeskuksen ja vesipuiston yhteydessään pitävä Atlantis-hotelli.
Kaikki ei ole kuitenkaan vielä valmista – eikä ole välttämättä koskaan. Öljymaan rakentamiset ovat olleet jäissä maailmanlaajuisten talousongelmien takia. Tekosaaren läpi kulkeva juna pysähtyy tyhjillä pysäkeillä, joihin on ollut suunnitteilla Trump Tower ja iso ostoskeskus.
Valtavia ostoskeskuksia Dubaissa on jo entuudestaan. Maailman suurin on vuonna 2008 valmistunut Dubai Mall, jonka sisältä löytyy muun muassa jäähalli. Luisteluvuoron hinta on kymmenen euroa.
Jääkiekko on saanut jalansijaa jonkin verran Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa sarjoja pyörittävien kanadalaisten ansiosta. Myös lehdet kirjoittavat Dubai Mighty Camelsien ja vastaavien edesottamuksista. Otteluita pelataan esimerkiksi ostoskeskuksen jäällä.
Toinen hulppea ostoskeskus Mall of the Emirates pitää sisällään laskettelukeskuksen, Ski Dubain.
Näyttävien ostospaikkojen ohella tarjolla on perinteisiä tinkimispaikkoja – soukkeja eli basaareja – Dubain vanhassa keskustassa. Keskustan kultasoukki on maailman suurin kultabasaari.

Kuuluisin nähtävyys on tammikuussa 2010 valmistunut maailman korkein rakennus Burj Khalifa. 828 metrin korkeuteen nousevassa rakennuksessa on asuntoja, toimistoja, hotelli ja ravintola. Sisäänpääsy maksaa paikan päällä 80 euroa, mutta ennakkoon varattuna 20 euroa.
Nopea hissi kuljettaa vierailijat 124 kerrosta ylöspäin. Burj Khalifassa on vain yksi vierailukerros noin 500 metrin korkeudessa, josta löytyy näköalojen lisäksi lähinnä matkamuistomyymälä.
Joka ilta Burj Khalifan ja Dubai Mallin välissä olevalla lammella järjestetään ilmaiset suihkulähdenäytökset, jotka keräävät paikalle tuhansia ihmisiä. Valaistut vesisuihkut nousevat musiikin tahdissa viereisten pilvenpiirtäjien tasolle.
Dubain tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu rikkaiden alueen Jumeirahin rannalla komeileva ”seitsemän tähden” hotelli Burj al-Arab. Hotelliin pääsee vierailemaan vain tekemällä pöytävarauksen hyvissä ajoin etukäteen.

Turvallisuutta ja siisteyttä Dubaihin luovat muslimimaan säännöt. Tarkkuus saattaa välillä yllättää länsimaalaiset. Alaikäisiltä on kielletty meno niinkin vaarallisiin paikkoihin kuin porealtaaseen tai kuntosalille.
Metrossa ei puolestaan saa syödä tai juoda – tai kuljettaa kaloja, kuten kieltotaulu opastaa.
Julkista hyväilyä tai liian paljasta pintaa ei katsota hyvällä. Paikalliset miehet saattavat kuitenkin kävellä käsi kädessä hyvinä ystävinä. Homoseksuaalisuus on maassa vierasta ja kiellettyä.

Vaativin aika vuodesta Arabiemiraateissa on ramadanin eli paaston aika, joka on ajoittunut viime vuosina elokuuhun. Tuolloin juominen tai syöminen julkisella paikalla on kiellettyä ennen iltaa.
Alkoholia ei ole myynnissä Dubain ruokakaupoissa. Hotelleista sitä on saavilla, ja hinnat ovat helposti Suomen tasolla. Olut irtoaa kuudella eurolla.
Dubaissa asuvat saavat halutessaan alkoholia syrjässä olevista viinakaupoista omalla alkoholikortilla, jota pitää anoa erikseen.
Paluumatkalle vaaditaan tarkkuutta, sillä esimerkiksi Dubain naapurikaupungin Sharjahin lentokentällä matkatavaroista löytyvä alkoholituote aiheuttaa tuhannen euron sakon.
Lentokentän tarkastuksiin kuluu aikaa, koska passit tutkitaan tarkasti. Maa ilmoittaa estävänsä tulon niiltä, joiden passista löytyy Israelin leima.
Valtaosa Dubain asukkaista on saapunut maahan duunareiksi muualta, kuten Intiasta ja Kiinasta. Rikkailla paikallisilla on etuoikeuksia, eivätkä he johtavien sheikkien johdolla tunne vaatimattomuutta.
Autojen rekisterikilvissä pienet numerot kertovat varakkuudesta. Mitä pienempi numero, sitä lähempänä kuninkaallista perhettä. Ykkönen on tietysti Dubain sheikillä Muhammed Bin Rashid Al Maktoumilla, jolta löytyy kotoa myös neljä vaimoa.
Hienoihin autoihin lienee varaa, sillä miehen omaisuuden arvoksi on arvioitu 12 miljardia euroa.

Artikkeliin liittyvät