Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Matkailu

Baku kutsuu viisuvieraita

  • Anne Gröhn
  • Anne Gröhn
Bakun rantabulevardi kahviloineen on suosittu illanviettopaikka. Kasprianmeren rannalla on bulevardin lisäksi myös Eurovision-laulukilpailujen näyttämö, Kristallihalli. Bakun rantabulevardi kahviloineen on suosittu illanviettopaikka. Kasprianmeren rannalla on bulevardin lisäksi myös Eurovision-laulukilpailujen näyttämö, Kristallihalli.

Järjestyksessään 57. Eurovision-kilpailut järjestetään Azerbaidžanin pääkaupungissa Bakussa toukokuun lopulla. Spektaakkelia odotetaan saapuvan seuraamaan noin 60·000 turistia.
Kisoja varten Kaspianmeren rannalle, kansallisen lippuaukion kupeeseen on noussut uusi urheilu- ja konserttihalli. Kristallihalliksi nimettyä, 16·000-paikkaista hallia on rakennettu yötä päivää. Sen tieltä on purettu taloja ja jopa kokonainen laivanrakennusalue, joka on siirretty pysyvästi kauemmas kaupungin ulkopuolelle.

Bakun katukuvaa kohennetaan muutoinkin: katuja asfaltoidaan, puistoja kunnostetaan, rakennuksia kuorrutetaan keltaisella hiekkakivellä ja aitoja rakennetaan näköesteiksi. Englannin kielen taso on noussut vuoden aikana huimasti palvelualoilla. Keskustan kaupoissa ja ravintoloissa myyjät haluavat keskustella asiakkaidensa kanssa englanniksi venäjän tai azerin sijaan.

Bakun keskustan ehdoton sydän on Fountain Square. Se on lukemattomien suihkulähteiden aukio, jonne bakulaiset kerääntyvät iltaisin ravintoloihin, kauppoihin ja puistoon istuskelemaan.
Pääostoskatu Nizami halkoo aukion, ja sen varrelta löytyy kauppoja, ravintoloita ja kahvioita moneen makuun. Lounas taikka illallinen alkuruokineen, juomineen ja jälkiruokineen kaupungin ykköspaikoissa verottaa kukkaroa reilun 20–30 euron verran per asiakas.

Bakun ylpeys on UNESCO:n maailman perintökohteeksi julistama vanhakaupunki, joka sijaitsee aivan suihkulähdeaukion kyljessä, kiven heiton päässä Kaspianmerestä. Vanhassa kaupungissa ovat tärkeimmät nähtävyydet: Neidon torni, Shirvanshahin palatsi, lukuisat moskeijat, hamamit eli yleiset saunakylpylät sekä karavansarait eli muinaiset kamelikaravaanien levähdyspaikat.

Lue lisää Bakusta sunnuntain 22.4. Karjalaisesta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa