Lauantai, 30.5.2020 
Pasi
Matkailu

Kuuma kesä New Yorkissa

  • Arja Jämsén

New York on matkailijalle varsinainen runsauden sarvi, jossa riittää näkemistä ja kokemista kepeästi pariksi viikoksikin. On paikkoja ja asioita, jotka on pakko kokea. Legendaariset, elokuvista tutut rakennukset, Manhattanin tornit ja myös Ground Zero, paikka, joka huutaa kahden tornin puuttumista.
Jo pelkkä suurkaupungin arki riittää muutamaksi päiväksi. On istuttava kahviloissa ihmettelemässä mustikkamuffinien kokoa ja ihmisten määrää ja kirjoa.

Entä sitten kun perusnähtävyydet on koluttu? Iso Omena, kuten amerikkalaiset kaupunkia kutsuvat, on paljon muutakin kuin valomainokset ja betoniviidakko.
Kaupungissa on paljon maksuttomia tapahtumia. Hoksaamalla ajankohtaiset menot pienelläkin budjetilla matkustava pääsee nauttimaan hienoista elämyksistä.

Kaupungin kuuluisimmassa puistossa Central Parkissa on maailman lihavimmat ja röyhkeimmät oravat. Ikinuoret lenkkeilijät kiertävät juoksureittejä, joilta lastenvaunut on kielletty.
Jo viidenkymmenen vuoden ajan Central Parkissa on kesäisin näytelty Shakespearea. Puistossa järjestetään maksuttomia konsertteja, joissa esiintyvät huippuviihdetaitelijat.

Pilvenpiirtäjien ympäröimä, New Yorkin kirjaston kulmalla oleva Bryant Park on esimerkki kaupungin siistiytymisestä viime vuosina. Puisto on huikea keidas keskellä hulinaa. Se on kaupunkilaisten kesäinen olohuone, jonne voi tulla vaikkapa kioskista ostetun kahvin kanssa.
Reading Room on ulkoilmalukusali, jonne kustantajat järjestävät lehtiä ja kirjoja luettavaksi. Valikoimaa riittää rakkausnovelleista tieteelliseen kirjallisuuteen.
Puistossa järjestetään myös ilmaisia jooga- ja tanssitunteja liikuntaa kaipaaville.

Pimeän laskeuduttua puistossa esitetään elokuvia suurelta valkokankaalta ja nurmikko täyttyy piknik-vilteistä. Alkukuvana on usein Disneyn piirrettyjä ja pääkuvana jokin klassikko. On uskomaton elämys istua nurmikolla katsomassa Hitchcockia taustalla Manhattanin siluetit.

Metro on helpoin tapa liikkua New Yorkissa. Manhattanilta puolen tunnin metromatkan päässä on meren ranta ja Coney Islandin kuuluisa puinen bulevardi.
Huvipuisto elää tällä hetkellä hiljaiseloa mutta on virkistymässä. Kaiken keskellä yllättää venäläinen asuinalue. Maatuskat istuvat rannan penkeillä, ja Tatiana-kuppilasta saa borssikeittoa.
Jos tyyris turistiajelu Vapaudenpatsaalle ei kiinnosta, voi patsaan nähdä ilmaiseksi Staten Islandin lautalta. Reittiliikennelautta kulkee Manhattanin ja Staten Islandin väliä, ja kannelta voi ihailla Vapaudenpatsasta koko komeudessaan.

Staten Island on hiljainen nukkumalähiö, jossa voi ennen paluulauttaa nauttia vaikkapa hampurilaisen ja katsella Manhattanin jylhää siluettia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa