Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Matkailu

Mona Lisa pitää nähdä

  • Hannu Jarva
  • Hannu Jarva
Mona Lisa -maalaus kiinnostaa vuodesta toiseen. Mona Lisa -maalaus kiinnostaa vuodesta toiseen.

Keksijän, insinöörin, arkkitehdin, muusikon, matemaatikon, kirjailijan, taiteilijan ja kaikkien muidenkin alojen asiantuntijan, italialaisen Leonardo da Vincin Louvressa sijaitseva Mona Lisa on varmaan maailman tunnetuin taideteos.
Se on Pariisin nähtävyys siinä kuin Holmenkollenin ja Salpausselän hyppyrimäet Oslossa ja Lahdessa.
Jokaisen Pariisissa pistäytyvän on ehdottomasti käytävä vilkaisemassa, miltä Mona Lisa näyttää livenä. Kaikkihan sen tietävät, miltä se näyttää tietokirjoissa. Katsottava se oli minunkin.

Yksi maailman tunnetuimmista taidemuseoista, Louvre, on jättimäisen suuri, ja minulla taas vierailuaika museoon on rajallinen. On tehtävä valinta.
Monen taideasiantuntijan mielestä teen varmaan aivan väärän valinnan, kun haluan katsoa läheltä vain yhden taideteoksen Louvren 35·000 taideteoksesta.
Päätän käydä Louvressa, maksaa sinne kymmenen euron pääsymaksun, seurata ensin ohjeistusta ja nuolia, jotka johtavat Mona Lisan luokse ja heti teoksen nähtyäni seurata nuolia, jotka taas johtavat ulos rakennuksesta.
Huomaan, että en suinkaan ole ainoa, jonka askeleet vievät kohti tätä maailmankuulua maalausta. Hivuttaudun vähitellen taulun eteen parkkeeranneen ihmismeren lävitse eturiviin.

Sivuillani ja takanani kännykät ja kamerat välähtelevät. Yleensä taideteoksia ei saa kuvata, mutta Mona Lisa on sijoitettu luodinkestävään, lasiseen vitriiniin. Siellä se kestää salamoinninkin.
Mona Lisa on pieni maalaus saamaansa huomioon nähden. Sillä on korkeutta 77 senttimetriä ja leveyttä 53 senttimetriä. Leonardo da Vinci maalasi sen 1500-luvun alussa, ja kuningas Frans I osti valmiin maalauksen varsin pian ranskalaiseen omistukseen.
Taulu on kerran varastettukin. Vuonna 1911 italialainen varas nappasi sen palauttaakseen maalauksen sinne, missä se oli tehtykin, Firenzeen.
 Taulun maalaaja Leonardo da Vinci oli aikansa nero. Hän kehitteli helikopteria, riippuliidintä, panssarivaunua ja aurinkovoimalaa. Tiedä sitten kännykästä. Hänen elinaikanaan näitä nerokkaita keksintöjä ei vielä käytännössä toteutettu.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa