Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Matkailu

Bussilla läpi Kreetan maisemien

  • Terhi Nevalainen
  • Kimmo Nevalainen
Siivekkäät Daidaloksen ja Ikaroksen patsaat vartoivat Agia Galinin rauhaa. Siivekkäät Daidaloksen ja Ikaroksen patsaat vartoivat Agia Galinin rauhaa.

Kreeta, Kreikan saarista suurin, on oiva lomakohde vaihtelunhaluiselle turistille. Jos pohjoisrannikon kaupungit ja lomakylät on jo nähty, saarella on silti vielä runsain mitoin uutta eksotiikkaa: vuoristonpikkukylissä tai etelärannikon pikkukaupungeissa suomalaisia turisteja ei edelleenkään tule joka mutkassa vastaan.

Mikä parasta, syrjäisempää Kreetaa nähdäkseen turistin ei suinkaan ole pakko turvautua kalliiseen vuokra-autoon ja lähteä itse seikkailemaan serpentiiniteille. Saman voi tehdä huomattavasti edullisemmin ja ekologisemmin paikallisbussilla. Kyyti on todennäköisesti turvallisempaakin, sillä valtaosa saaren busseista on olosuhteisiin nähden varsin hyväkuntoisia ja -tasoisia, ja lisäturvana on ammattitaitoinen ja reitit tunteva kuljettaja.
Kreetalainen liikennekulttuuri on eteläeurooppalaisittain melko rauhallinen, joten paikallisbussissa turisti voi rauhassa ihailla huikeita maisemia ratissa pelkäämisen sijaan.

Bussiliput ovat Kreetalla huomattavasti suomalaista tasoa edullisempia, ja bussimatka on helppo suunnitella etukäteen, sillä kaikki pitkänmatkanvuorojen aikataulut löytyvät englanninkielellä internetistä, ja liput ostetaan bussiaseman tiskiltä.
Tulee tosin muistaa, että Kreetalla aikatauluihin suhtaudutaan toisinaan luovasti: bussi saattaa lähteä yhtä hyvin vartin etuajassa kuin saman verran myöhässä.

Kreetalaiset ovat kuitenkin auttavaista kansaa, ja tämä koskee myös bussikuskeja: vaikka yhteistä kieltä ei löytyisikään, turistia autetaan vaikka elekielellä.
Myös valtaosa saaren edullisistakin hotelleista on internetissä, joten muutaman yön majoitusvarauksen tekeminen on helppoa ja luotettavaa esimerkiksi Booking.com-palvelun avulla. Yöpymishinnat alkavat parista kympistä.

Vaikka Kreeta on pohjois-eteläsuunnassa vain muutamia kymmeniä kilometrejä leveä, saattaa ajomatka suomalaisturisteille tutulta pohjoisrannikolta etelään Libyanmeren rannalla sijaitseviin kohteisiin kestää silti parikin tuntia. Suunnilleen tämän ajan saa istua bussissa esimerkiksi matkalla Rethymnonista etelärannikon Agia Galiniin.

Merenpinnasta jyrkästi ylöspäin nouseva, kalliota vasten rakennettu Agia Galini on aito kalastajakylä, jossa turismi kyllä näkyy, mutta etenkin pohjoismaalaisia on melko vähän.
Loistavan paikallisen ruuan lisäksi noin tuhannen asukkaan Agia Galini tarjoaa erityisesti hulppeita merimaisemia ja arkaaista elämänmenoa.
Kaupungin leimaa antavimpana nähtävyytenä ovat kallionkielekkeeltä merta katselevat Daidaloksen ja Ikaroksen patsaat.

Daidaloshan tunnetaan antiikin mytologiassa Kreetan labyrintin rakentajana, joka joutui poikansa Ikaroksen kanssa luomuksensa vangiksi ja yritti paeta sieltä lentämällä vahasta tehdyin siivin. Isä pelastui, mutta poika Ikaros lensi liian lähelle aurinkoa, jolloin siivet sulivat ja huonosti kävi.
Onneksi antiikin opetus siitä, että hybristä, väärää uhkayritystä, seuraa aina nemesis, jumalten rangaistus, pysyi kreikkalaisilla mielissä myös kesäkuun parlamenttivaaleissa.

Näin ollen ihailevat sadat tai jopa tuhannet turistit Ikaroksen ja Daidaloksen patsaita tänäkin vuonna.
Mikäli olisi käynyt toisin, se vasta olisi ollut Kreikalle todellinen kohtalon isku.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa