Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Ruoka

Paista kana kypsäksi mutta nauta veriseksi - vinkit grillikauteen

  • Olli Sorjonen
Vartaassa grillaaminen sekä grillin ja savustimen yhdistävät pöntöt ovat muodissa tänä kesänä. Vartaassa grillaaminen sekä grillin ja savustimen yhdistävät pöntöt ovat muodissa tänä kesänä.

Naudan ja lampaan voi jättää veriseksi, sen sijaan possu ja kana tulisi grillata läpikypsäksi. Tässä vinkit grillikauteen.

 

1 Muista hygienia ruuanlaitossa ulkonakin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Grillikausi on käsillä ja moni kokkaa taas ulkona. Vaikka grillaamisen kuuluukin olla rentoa ja hauskaa, kannattaa muistaa pitää huoli myös turvallisuudesta, ettei ruokamyrkytys tai vatsakipu pilaa kesälomaa. Kaikki alkaa puhtaasta grillistä. Pese grilli huolella talven jälkeen. Puhdista se myös jokaisen käyttökerran jälkeen.

2 Älä hötkyile grillatessa.

Tarkista kaasugrillin letku ja liittimet talven jäljiltä. Muista täyttää kaasupullo, ennen kuin suuntaat soutamalla korpisaareen jumalan selän taa. Käytä hiiligrillissä sytytysnestettä tai -paloja ohjeen mukaan, älä ruiskuta koko pulloa tai viskaa paketillista paloja kerralla grilliin. Muista, että kävyt eivät sovi grillin sytykkeiksi. Malta antaa sytytysnesteen imeytyä kunnolla ja anna hiilloksen muodostua rauhassa. Päältä palanut ja sisältä kylmä makkara ei ole edes keskiarvoltaan syötävä tuote.

3 Säilytä ruuat kylmässä mökilläkin.

Lihatuotteet sekä muut helposti pilaantuvat elintarvikkeet pitää aina säilyttää kylmässä. Jos mökillä ei ole jääkaappia tai kylmäkellaria, kannattaa harkita vaikkapa auton tupakansytyttimeen tai mökkiakkuun kiinnitettävää kylmälaukkua. Muista kuitenkin varoa, ettei kylmälaukku syö auton akkua tyhjäksi.

Marinoi ruoka aina jääkaapissa tai muutoin kylmässä, älä pirtin pöydällä lämpimässä. Tarjoile valmis ruoka heti. Lämpimässä kesäsäässä bakteerit lisääntyvät nopeasti.

4 Älä hiero kasviksia kanakäsillä.

Pese tai desinfioi kädet käsidesillä aina raakojen elintarvikkeiden käsittelyn jälkeen. Käytä eri grillausvälineitä raa’alle ja kypsälle lihalle. Näin bakteerit eivät pääse tarttumaan raa’asta lihasta muihin syötäviin.

5 Grillaa kypsäksi mutta älä polta.

Maltti on valttia grillatessa, oli kyse sitten lihasta, kalasta tai kasviksista. Yleensä mieto lämpö ja riittävän pitkä kypsennysaika takaavat parhaan ja tasaisimman lopputuloksen, harva raaka-aine on parhaimmillaan helvetin tulen lieskojen nuolemana.

Raaka possu tai kana voi olla jopa terveysriski kampylobakteerin ja toksoplasmariskin vuoksi. Parhaan lopputuloksen oppii vain grillaamalla, mutta paistomittari on oiva apuväline.

6 Naudan ja lampaan voi jättää veriseksi.

Naudan sisäfilee ei ole paras valinta grilliin, vaikka se onkin kallista ja laadukasta. Grilliin sopii rasvaisempi liha, kuten entrecote tai t-luupihvi.

Naudan kokolihan voi jättää punaiseksi sisältä. Myös kotimaisen lampaan voi jättää veriseksi. Esimerkiksi karitsan sisäfilee ei kaipaa kuin kuuman grillin pikaisen kosketuksen muuttuakseen suussa sulavaksi.

Myös poro kannattaa jättää punaiseksi.

Riistasta sen sijaan karhu ja villisika tulee kypsentää läpikypsäksi trikiinivaaran vuoksi.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa