Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Ruoka

Keittiön kemia haltuun: Näin saat aikaan täydellisen kermavaahdon, mitä jos kettoon meni liikaa suolaa?

  • Soili Porokka
  • Marko Puumalainen

Leivonnassa ja ruuanlaitossa voi kehittyä entisestään, kun taitaa muutaman niksin.

Miten kananmunista saa vatkattua hyvän vaahdon?

Tuoreet munat vaahtoutuvat heikosti, joten käytä mahdollisuuksien mukaan vähän vanhempia. Testaa tuoreus vedessä: tuore muna uppoaa, vanhemman pää kelluu, vanhin nousee pintaan.

Paras vaahto syntyy huoneenlämpöisistä munista. Jos olet viime tingassa liikkeellä, pidä kananmunia hetki astiassa, jossa on kuumahkoa vettä.

Vatkaa, kunnes vaahto on sellaista, että siihen voi ”kirjoittaa”. Pysäytä vatkain, nosta ilmaan ja valuta taikinasta kahdeksikko. Jos jälki ei häviä, vaahto on sopivaa.

Miten saa aikaiseksi täydellisen kermavaahdon?

Kerman on oltava kylmää ja vispilöiden ja kulhon täysin kuivia. Vispilöitä voi pitää puoli tuntia pakastimessa ennen vatkaamista.

Kestävän ja tiiviin vaahdon saa, kun lisää sokerin jo heti alussa. Vispikerma ja kuohukerma käyttäytyvät hieman eri tavoin. Kakuissa toimii parhaiten vispikerma, jolla tulee kestävä ja sileä vaahto. Kuohukerma sopii jälkiruokiin.

Keittoon meni liikaa suolaa. Onko mitään tehtävissä?

Kokeile seuraavaa konstia: heitä sekaan muutama pala raakaa perunaa, joka imee suolaa keitinvedestä.

Yleensä ottaen suola kannattaa kaataa ensin kädelle ja vasta siitä kattilaan, jottei sitä hulahda vahingossakaan liikaa.

Ylimaustamisen vaara piilee myös silloin, kun valmistetaan tupla-annos ruokaa. Mausteiden määrä ei kuitenkaan tuplaannu, vaan 1,5-kertainen määrä riittää. Tämä johtuu siitä, että isoa annosta keitetään pidempään, ja mausteiden makuaineita heruu paremmin.

Lähteet: Nykykeittiön niksit, Joka tyypin ruokakirja ja Suomen lasten leivontakirja

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa