Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Ruoka

Komeasti kaalista

  • Olli Sorjonen
  • Johanna Kokkola

Kirjat
Kalle Kirstilä ja Robert Seger
Pieni suuri kaali
WSOY 2011. 167 s.
Kaali-intoilija Kalle Kirstilän, kokki Petteri Luodon ja valokuvaaja Robert Segerin Pieni suuri kaali -teos on kaikkea muuta kuin pieni. Kirjassa on valtava määrä tietoa, kauniita kuvia ja mielenkiintoisia reseptejä. Kaikesta näkee, että kaali raaka-aineena on tekijöille läheinen ja tärkeä. Ennen resepteihin käsiksi pääsemistä kirjassa esitellään eri kaalilajikkeet, kaalin viljelyn lyhyt oppimäärä, kaalin ravintoarvot ja niin edelleen. Ensimmäinen kirjan noin 80 reseptistä löytyy vasta sivulta 44, mutta se ei haittaa. Kirjan alkupuoli on mielenkiintoista luettavaa, ja sieltä löytyy käytännöllisiä vinkkejä siihen, mitkä mausteet ja viinit kaalille sopivat.
Reseptit alkavat itseoikeutetusti kaalikeiton tapaisilla klassikoilla. Kaalikääryleille kirjassa on kuusi erilaista reseptiä, esimerkiksi jokikirapuversio vaikuttaa herkulliselta. Myös coleslaw-lisukesalaatti saa kuusi eri käsittelytapaa.
 Mistään mummon keittokirjasta ei ole kuitenkaan kyse, vaan resepteistä löytyy myös moderneja vinkkejä, kuten vaikkapa kampasimpukkaa vaniljakukkakaalikermalla tai parsakaalitempuraa. Iso osa resepteistä pyöriikin kukka- ja parsakaalin ympärillä.
Itse en ole koskaan sen suurempi kaaliruokien ystävä ollut, mutta Pieni suuri kaali -kirjan reseptien selkeys ja valokuvien herkullisuus houkuttelevat kokeilemaan. Tekijöiden innostus tarttuu.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi