play

Eksyksissä juhlien lasiviidakossa, näin vältät etikettivirheet - kuvagalleria

Kuva: Emilia Hyvärinen

Karjalainen

Juhlissa saattaa joutua erilaisten lasien viidakkoon, joten pieni etikettikertaus voi olla monille paikallaan kevään juhlakauden lähestyessä.

Juhlat alkavat usein kuohuviinillä ja maljan nostolla, joka on isännän aloitteesta tehtävä arvokas seremonia ruokailun alussa.

Maljan kohotukseen liittyvät tyylikkäästi ylös kohotetut lasit, hymy ja katsekontakti muihin - mutta laseja ei kilauteta. Kippistäminen, esimerkiksi kolpakoiden yhteen kolauttaminen, on arkisempi, rennompien juhlien ja illanistujaisten juttu.

- Juhlissa lasia ei kannata juoda tyhjäksi asti, vaan pohjalla olisi aina hyvä olla juomaa skoolauksia varten. Peruslähtökohta on, että tyhjällä lasilla ei skoolata. Jos sellainen tilanne kuitenkin tulee, kannattaa se hoitaa huomaamattomasti, jos vaihtoehtona on skoolaamatta jättäminen. Alkoholittomin juomien nauttijat skoolaavat sillä, mitä lasissa on, kertoo Juha-Pekka Pirhonen Amica-ravintola Careliasta.

Nykyään juhlissa saattaa myös törmätä erikoisempiin laseihin ja juomiin.

- Silloin kannattaa miettiä, miten lasi on kädessä luontevasti ja miten lasista on helpoin juoda. Suurempi etikettivirhe on lasin kaatuminen kuin kädessä väärin pitäminen, Pirhonen huomauttaa.

Myös juhlien järjestäjä saattaa joutua runsaudenpulaan: kaikkia laseja ei ole suinkaan pakko hankkia.

- Peruslähtökohta on, että kuohuviini olisi hyvä tarjoilla omasta lasistaan. Sen sijaan punaviinilasi kelpaa peruslasiksi useimmille juomille, kun valitsee sellaisen lyhytvartisen ja pyöreähkön mallin.

- Kannattaa muistaa, että juomaa vaihtaessa lasiakin tulisi vaihtaa. Muuten loppuillasta viinilasista saa nautiskella roséviiniä, Pirhonen muistuttaa.