play

Museon kirjasto kaatoi testissä känniviinin

Testin viinit ja arviot niistä.

Testin viinit ja arviot niistä. Kuva: Kuvat: Alko, grafiikka: Eveliina Salomaa

Toimitus

Joukko Karjalaisen toimituksen viiniharrastajia päätti maistella muutaman viinimaan klassikkorypäleistä tehtyjä viinejä yhdessä. Apuna viinien valinnassa käytettiin Alkon juomaneuvontapalvelua.

Viinien valintaan vaikuttivat sekä hintaluokka - testattavaksi haluttiin 10-15 euron viinejä sekä yksi kalliimpi, 30-50 euron viini - että edustavuus: viinien haluttiin olevan hyviä tuottajamaidensa tai rypäleidensä edustajia.

Maistettavaksi valittiin viisi viiniä, joista kaksi on samalta italialaisvalmistajalta: Amarone della Valpolicella Classico ja Valpolicella Superiore. Viinit on tehty samoista rypäleistä mutta eri valmistusmenetelmällä.
Niiden verrokiksi valikoitui chileläinen, carménère-rypäleistä tehty Mayu, jota kuulemma kutsutaan köyhän miehen Amaroneksi. Se todettiinkin testin parhaaksi hinta-laatusuhteeltaan.

Kallein viini, Amarone della Valpolicella Classico, sai testissä parhaat kokonaispisteet. Viinit pisteytettiin heti kunkin viinin maistelun jälkeen. Yhtä aikaa tarjolla oli enintään kolmea viiniä, joten vertailu edellisiin viineihin oli myös arvosteltaessa mahdollista.

Ensimmäisenä maisteltu ranskalainen Château Timberlay kärsi aloittajaviinin asemastaan, sillä parin viinin jälkeen se vaikutti paremmalta kuin arvosteluhetkellä.

Maistelun jälkeen viinejä kokeiltiin myös juustojen, suklaan ja pikkusuolaisen kera.
Voittajaviini toimi erinomaisesti suomalaisen sinihomejuuston kanssa eikä ihme: Alko suosittelee sen makukaveriksi gorgonzolaa.