Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Ruoka

Päämaistaja tuntee kahvinviljelijät

  • Karjalainen
  • Else Kyhälä

Jos luulit, että suomalaiset eivät turhia hienostele kahvin kanssa, olit väärässä. Suomalainen pehmeä vesi ja vaaleapaahtoinen kahvi ovat armottomia.

- Ne eivät anna anteeksi kahvipavussa esiintyviä virhemakuja, Pauligin päämaistaja Marja Touri (kuvassa) tietää.

Siksi paahtimot lähettävät Suomesta kahvipapujen alkuperämaahan muun muassa tarkat paahto-ohjeet. Päämaistajat myös tapaavat säännöllisesti kahvinviljelijöitä eri papulajikkeiden alkuperämaassa. Tapaamisten aikana he neuvottelevat papujen laadusta, antavat paahtamisohjeita koe-erien testaamiseen ja etsivät uusia papulajikkeita.

Touri on kahvin myyjien ja viljelijöiden joukossa kuin kotonaan, sillä kaikki puhuvat ”samaa kahvikieltä”.

- Kahveja arvioidessamme käsitteet kuten body tai flavor ovat jokaisella tiedossa.

Kahvin alkuperä ja jäljitettävyys aina tilalle asti on yksi päivän trendeistä. Siksi pienpaahtimot markkinoivat kahvejaan jopa tilallisten kasvoilla.

Tourillekin tilallisista on tullut tuttuja vuosien kuluessa. Päämaistaja pystyy tarvittaessa ja pyydettäessä kertomaan, miltä tiloilta kahvi on peräisin, vaikkei sitä paketin kyljessä mainitakaan.

- Koska yksi tila pystyy toimittamaan vain muutamia kymmeniä kiloja papuja, kokoamme kokonaisuuden useammalta viljelijältä. Paketissa olisi siksi melkoinen nimilista, jos kaikki tilat mainittaisiin, Touri toteaa.

Lue lisää torstain Karjalaisen Ruoka-teemasivulta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa