Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 135

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Ruoka

"Tynnyri vaikuttaa yli 60 prosenttia viskin maun ja tuoksun aromeihin"

Kerrankin viskiä nautitaan oikeanlämpöisenä, Viskin Ystävien Seuran (VYS) puheenjohtaja Jarkko Nikkanen veisteli helteisenä torstai-iltana viskitastingiin saapuneille.
Yhden kauppatuotteen deconstruction, harvinainen mahdollisuus päästä maistelemaan tuotetta ja neljää sen varianttia, kokosi Surakan baarille 15 viskeistä kiinnostunutta maistelijaa.
- Neljä viidestä maisteltavasta on siis tynnyrinäytteitä, eli niitä ei tulla koskaan suoraan pullottamaan. Näytteet ovat valmiin tuotteen komponentteja, Jarkko Nikkanen kertoi itse tislaamolta hakemistaan juomista.
- Tynnyri vaikuttaa yli 60 prosenttia viskin maun ja tuoksun aromeihin. Näissä testattavissa huomaa, miten paljon 12 viikkoa erilaisessa tynnyrissä vaikuttaa. Esimerkiksi uusi espanjalainen tammitynnyri tuo juomaan mausteisuutta, pähkinäisyyttä ja yrttisyyttä, hän analysoi.

Testattavana oli 14-vuotias skotlantilainen mallasviski, jonka tuoksun ja maun analysoimisen ohessa maistajaisiin tulleet pääsivät visailemaan viskitietoudestaan trivial pursuit -tyyppisellä mobiilisovelluksella.
Maisteluun Jarkko Nikkanen antoi liudan hyviä vinkkejä:
- Tuoksusta saa enemmän irti, kun tuoksutellessa avaa suun. Maisteltaessa kannattaa ottaa ensin vain pieni siivu, ja pyöräyttää sitä suussa ennen nielaisemista. Niin saa enemmän irti jälkimausta.
Koska tisleet olivat lähes 60-prosenttia, niitä maisteltiin myös veden kera.
- Kannattaa ottaa ensin siivu viskiä suuhun ja sitten saman verran vettä suuhun, pyöräyttää ja sitten nielaista. Juomasta avautuu näin uusia ulottuvuuksia. Kun veden sekoittaa suussa, sen määrää voi vaihdella.

Paikalla oli kovan luokan viskiharrastajia, joten keskustelu oli vilkasta ja ainakin aloittelijan korvin erittäin asiantuntevaa.
- Viskiharrastukseen kuuluu olennaisesti yhteisöllisyys ja maistelukulttuuri, jossa katsotaan alkoholin taakse. Seurana meidän tavoite on aktivoida alueellista harrastustoimintaa, joka onkin vahvaa täällä Joensuussa, Jarkko Nikkanen sanoo.
Tänään vietetään suomalaisen viskin päivää. Surakan baarin järjestämät maistelutilaisuudet vielä tällä viikolla, kun lauantaina vuorossa on Jaskan kaljat -blogistin olutkoulu.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi