Tulosta tämä sivu
Ruoka

Ruokaharrastus vie myös valkoviinihyllylle

Valkoviinin kulutus on ollut Suomessa hienoisessa kasvussa muutaman vuoden ajan.

Itselleni se on tämän vuoden tutustumisjuoma - olen vihdoin selvinnyt ikäluokkani Libis-traumoista.

Suomalaisten viinin kulutus on kasvanut selvästi 20 vuoden aikana: esimerkiksi puna- ja kuohuviinien myynti on moninkertaistunut Alkossa. Tasaisemmalla käyrällä kulutustaan ovat lisänneet valkoviinit.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muutaman viime vuoden aikana valkoviinien litramyynnin kasvu on ollut hienoista: vuonna 2013 kasvua tuli edellisvuodesta prosentin verran, kun punaviinien myynti väheni neljä prosenttia.
Viime vuonna punaviinejä ostettiin Alkoista runsaat 26 miljoonaa litraa ja valkoviinejä yli 21 miljoonaa litraa.

Monien kiinnostusta viineihin lisää ruoka: huolella valmistetulle ruoalle halutaan sille sopiva viini. Sitä kautta valkoviinit alkoivat rantautuivat jääkaappiini ja tiedän, etten ole ystäväpiirini tai karvalakkiviinikerhomme ainoa.

Ensikosketuksen viiniin minulle tarjosi kolme-nelikymppisten hyvin tuntema saksalainen valkoviiniklassikko Liebfraumilch, tuttavallisesti Libis.
Se oli taskulämmintä ja makeaa, ja siitä tuli kovin paha olo. En voinut ymmärtää, miksi äitini ja hänen ikäisensä naiset siemailivat limpparilla kevennettyä valkoviiniä  - se sai mielessäni aikuisten naisten juoma -leiman vuosiksi.

Pitkän punaviinikauden jälkeen tietäni kohti valkoviinejä petasivat kesäiset roseet ja kuohuviinit. Silloin tällöin vastaan tuli valkoviini, jota melkein olisi voinut juoda toisenkin siemauksen.
Sitten tuli italialaistyyppinen risotto. Arborioriisi, parmesaani ja valkoviini. Rakkautta ensihaarukallisella.
Koska risottoon menee vain pari desilitraa viiniä, aloin etsiä sellaisia valkoviinejä, joita voisi myös juoda sen risoton kanssa.

Pari kesää sitten bongasin jostakin lehdestä saksalaisen puolimakean Blitz Rieslingin. Alle kympin viini oli saanut hyvän arvion, joten sitä oli testata. Se oli ensimmäinen niin sanottu varma valkkarini, tosin nautin sen aina jääkaappikylmänä tai muuten se maistui liian makealta.Viime syksynä täyteen kukkaan puhjenneen risottoinnostuksen myötä olen maistellut valkoviinejä entistä enemmän.

Karvalakkiviinikerhomme motto on, että risottoon riittää alle 10 euron viini oikein hyvin, joten vinkkejä on haettu lehdistä, verkkosivuilta, somesta ja erittäin asiantuntevilta Alkon myyjiltä.

Olen vielä niin aloittelija valkoviinien kanssa, että mitään suosikkimaata tai -rypälettä ei ole. Kuitenkin on mahtava huomata, että kun myyjälle kertoo, mistä pitää ja mistä ei, saa usein uusia onnistuneita elämyksiä.
Sain ankalla ja parsalla höystetylle risotolle suosituksen, jonka tuttu Alkon myyjä totesi makuuni ehkä liian makeaksi  - en pidä makeista viineistä kuin jälkiruoan kera. Suositusviinini kanssa samalta tuottajalta, Alsacen alueelta tulevien ranskalaisten Pfaffien joukosta löytyi kuitenkin myös kuivempi versio. Se oli ihan nappi valinta.

Myös testattavakseni saama, samalta alueelta tuleva Gustave Lorentz Sylvaner Réserve, noin kympin valkkari, osoittautui erinomaiseksi etenkin parsan ja kevyen salaatin kera.
Viini-lehti uutisoi tänä keväänä (3/2014) kuluttajakyselyynsä perustuen, että suomalaiset ovat valmiita maksamaan viinistään hieman aiempaa enemmän. Maaginen 10 euron raja saa entistä useamman mielestä ylittyä - toki siihen pakottaa kiristynyt alkoholiverotuskin.

Ilmiö on huomattu karvalakkiviinikerhossammekin: tilanteeseen sopivaan viiniin ollaan valmiita satsaamaan pari euroa enemmän kuin tavalliseen luottojuomaan myös arkena.
Esimerkiksi paljon puhuttu yhdysvaltalainen puolikuiva Kunfu Girl Riesling on hyvä alle 15 euron viini. Minulle se toimii parhaiten vain hyvin jäähdytettynä eli suoraan jääkaapista, muutoin se on liian makeaa.
Silti tarjoaisin tätä hipstereidenkin suosimaa valkkaria kesäisellä sushi-illallisella ystävilleni oikein kernaasti, sillä pullon etikettikin on teeman mukainen.
Suositusten mukaan se toimii parhaiten etenkin itämaisten kala- ja äyriäisruokien kera.

Juomakulma-sarjassa  Karjalaisen toimituksen väki käsittelee ajankohtaisia asioita juomakulttuurista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi

Artikkeliin liittyvät