Tulosta tämä sivu
Ruoka

Kaikkia kaloja voi syödä

Jos koti tai kesäpaikka on veden äärellä, veden antimia tekee mieli käyttää myös ruokana.

Leppoisa mato-onginta sujuu lapsiltakin, jotka saattavat innostua nostelemaan pikkukaloja järvestä runsain mitoin. Vähäistäkään saalista ei kannata heittää haaskuun, sillä onkikalat ovat erinomaista ruokaa.
Tavallisesti ongella saa saaliikseen ahvenia tai pieniä särkikaloja, kuten särkeä, pikkulahnoja tai pasuria, kertoo Kesämökin kalaherkut -kirjan työryhmään kuulunut Jaana Vetikko. Hän on myös Suomen vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestön tiedottaja.
- Ahven on tavallisin saalis, toki onkipaikasta riippuen.
Vuosikaudet kalastaneen Vetikon mukaan lautaselle kelpaa kala kuin kala.
- Ei ole sellaista kalalajia, jota ei voisi syödä. Tosin jos onkipaikka on matala, mutapohjainen järvi tai lahti ja on lämmin kesäkausi, etenkin pohjasta ruokansa etsiviin särkikaloihin tulee mutainen maku.

Mitä  valmistaa nipusta pikkukaloja? Etenkin ruotokammoisille Jaana Vetikko suosittelee kalan fileoimista ja jauhamista.
- Fileoimalla lähtee suurin osa ruodoista, ja lihamyllyssä loputkin jauhautuvat huomaamattomiksi. Massasta voi valmistaa vaikkapa pihvejä.
Vetikon oma suosikki pikkukalaruoista on graavattu särki, joka on graavisiian veroinen herkku. Siitä syntyy myös särkitartar, jota voi tarjota vaikkapa juhlavissa voileivissä.
Ruotoja saa vähemmäksi myös marinoimalla kala vahvasti tai hauduttamalla sitä pitkään. Särkikaloja voi hauduttaa esimerkiksi tomaattikastikkeessa uunissa.
Kun särjen voi syödä kypsentämättä, pitää toinen tavallinen onkisaalis, ahven, aina varmuuden vuoksi kypsentää.
Ahvenfileet sopivat esimerkiksi sellaisenaan pannulla paistettaviksi, tai ahvenista voi keittää maukkaan kalakeiton kermalla tai ilman.
Lajikohtaiset, kuvitetut kalankäsittelyohjeet löydät Vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestö ry:n nettisivujen kirjastosta.
 

Särkitartar
500 g nahatonta särkifileetä
karkeaa suolaa
rouhittua valkopippuria
4-5 kypsäksi keitettyä kananmunaa
1-2 punasipulia
3-4 dl majoneesia tai kevytmajoneesia
persilja- tai tillisilppua ja rouhittua maustepippuria

1. Mausta särkifileet karkealla suolalla ja valkopippurilla. Anna maustua tiiviissä foliopaketissa noin kaksi tuntia välillä pakettia kääntäen.
2. Kaavi graavaantuneiden särkifileiden päältä ylimääräiset mausteet pois ja leikkaa fileet pieniksi kuutioiksi. Silppua kananmunat ja punasipuli.
3. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää majoneesia sen verran, että seoksesta syntyy paksuhko massa.
4. Mausta seos joko persiljalla tai tillillä sekä maustepippurilla. Tarkista suolan määrä, lisää tarvittaessa.Anna maustua jääkaapissa pari tuntia.
5. Tarjoa tartar ruisleivän päällä tai keitettyjen perunoiden kera.

Resepti: Jaana Vetikko, Kari Nyberg ja Veikko Rinne: Kesämökin kalaherkut (WSOY, 2009).