Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Ruoka

Suomalainen syö 170 kananmunaa vuodessa - maukkaat reseptit

  • Olli Sorjonen

Suomalainen syö vuodessa yli kymmenen kiloa kananmunia. Tämä on noin 170 keskikokoista munaa.

Kaikki Suomessa myytävät munat ovat kotimaisia, einesteollisuudessa saatetaan sen sijaan käyttää tuontimunia.

Suomessa tuotetuista munista yli 60 prosenttia on häkkikanojen munia, lattiakanaloiden osuus on kolmannes, luomua munista on vielä vain viisi prosenttia. Vaikka suomalaiset popsivat munia ahkerasti, aivan liian usein vastaan tulee karrelle paistettuja tai keitettyjä munia. Kananmuna tulisi aina kypsentää miedolla lämmöllä.

Munaa ei siis keitetä tai paisteta täydellä höngällä vaan hyydytetään hissukseen kuumassa vedessä tai miedolla lämmöllä paistinpannulla.

Näin kananmuna maistuu maukkaammalta, ja sen koostumus on miellyttävä ja pehmeä, ei kuiva ja rutiseva.

Kananmunien Cadillac on ilman kuorta keitettävä uppomuna. Uppomunan tekeminen vaatii tarkkuutta ja harjoittelua, mutta lopputulos palkitsee ruhtinaallisesti.

Jos munia säilyttää jääkaapissa, on kypsennysaika noin minuuttia pidempi verrattuna siihen, että niitä säilyttää huoneenlämmössä. Myös kananmunienmunien koko vaikuttaa luonnollisesti niiden kypsymisaikaan.

Ideaalinen lämpötila munien säilyvyyden kannalta on 12-14 astetta. Leivonnassa munien tulee aina olla huoneenlämpöisiä. Tämän sivun resepteihin on käytetty keskikokoisia luomumunia.

Katkarapumunakas (yhdelle)
3 munaa
90 g katkarapuja
kaksi hyppysellistä suolaa
rouhaisu mustapippuria
1 tl sitruunan mehua
öljyä paistamiseen

1. Riko huoneenlämpöiset munat kulhoon ja vatkaa ne ronskisti haarukalla. Lisää hyppysellinen suolaa.
2. Kaada munamassa keskikuumalle öljytylle paistinpannulle.
3. Tämä vaihe on ratkaiseva: Älä anna munamassan olla hetkeäkään paikallaan, vaan siirrä hyytynyttä massaa reunoilta keskelle puulusikalla ja auta löysää massaa puolestaan reunoille. Tämän vaiheen tulisi kestää noin minuutin ajan.
4. Kun massa on lähes läpikotaisin hyytynyt, jätä se rauhaan ja tiputa lämpö pienelle.
5. Sekoita sulatettuihin rapuihin hyppysellinen suolaa ja rouhaisu mustapippuria sekä teelusikallinen sitruunan mehua.
6. Laita raputäyte pinnalta vielä hieman löysään munakkaaseen ja anna hyytyä vielä hetki.
7. Taita valmis munakas joko keskeltä kahtia tai rullaksi ja nauti. Kokonaisuutena munakkaan paistamiseen pitäisi kulua aikaa noin viisi minuuttia.

Uppomuna-lohileipä (yhdelle)
1 muna
2 rkl etikkaa
150 g tuoretta pinaattia
50 g kylmäsavulohta
pala vaaleaa leipää
suolaa
mustapippuria
voita

1. Pese pinaatti ja paista se pannulla muhjuksi.
2. Keitä uppomuna runsaassa vedessä, johon on lisätty kaksi ruokalusikallista etikkaa. Riko muna ensin lasiin, kun vesi poreilee, mutta ei vielä kiehu täysillä, se on juuri sopivaa. Tee kauhalla veteen pyörre, jonka keskelle kaadat lasiin rikotun munan. Pyörre kietoo valkuaisen keltuaisen ympärille. Munaa keitetään hiljakseen poreilevassa vedessä neljä minuuttia.
3. Paahda ja voitele leipä, lisää pinaatti ja jokunen siivu kylmäsavulohta ja viimeistele uppomunalla. Rouhaise munan päälle mustapippuria ja hyppysellinen suolaa.

Cobb-salaatti (yhdelle)
2 munaa
n. 50 g pekonia
n. 50 g kanaa
n. 50 g sinihomejuustoa
2 tomaattia
1 avokado
1 puska jäävuorisalaattia
loraus oliiviöljyä

1. Paista pekonit rapeiksi ja kanat kypsiksi.
2. Keitä munat läpikypsiksi. Laita munat kattilaan kylmään veteen. Kun vesi kiehuu, nosta kattila pois levyltä ja laita kansi päälle. Anna munien tekeytyä 10 minuuttia. Löysän keltuaisen saa 7 minuutissa.
3. Kokoa salaatti: pohjalle jäävuorisalaatti pediksi, jonka päälle muut ainekset pilkottuina lohkoiksi omiin riveihinsä. Pirskottele päälle hieman oliiviöljyä.
4. Salaatti tarjotaan perinteisesti sinappipohjaisen salaatinkastikkeen kanssa, mutta homejuusto, pekoni ja avokado pitävät huolen siitä, että salaatti ei todellakaan ole kuiva ilman kastiketta. Ilman raskasta kastiketta maut pysyvät puhtaampina.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa