Tiistai, 21.5.2019 
Konsta, Kosti, Konstantin
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Ruoka

Mitä syötiin Sibeliuksen häissä? - "Muisti mainita ateriasta Ainolleen vuosienkin jälkeen"

Aino ja Jean Sibeliuksen hääateria sisälsi vasikanpaistia, kermakastiketta, Hasselbackan perunoita ja herneitä. Sibelius muisti mainita ateriasta Ainolleen vielä vuosienkin jälkeen. Aino ja Jean Sibeliuksen hääateria sisälsi vasikanpaistia, kermakastiketta, Hasselbackan perunoita ja herneitä. Sibelius muisti mainita ateriasta Ainolleen vielä vuosienkin jälkeen.

Ruokakirjailijapariskunta Ritva ja Risto Lehmusoksan uusin teos, Jean Sibeliuksen pöydässä, ilmestyi sopivasti hetkeä ennen Jean Sibeliuksen juhlavuotta 2015, Keskisuomalainen kirjoittaa.

- Kyseessä on puhtaasti Sibeliuksen elämänkerta gastronomian näkökulmasta. Kirjasta ei löydy yhtään nuottia eikä partituuria, Risto Lehmusoksa painottaa.

Kirja on hauskasti ja pilke silmäkulmassa kirjoitettu Risto Lehmusoksan tyyliin. Hänen vastuulleen jäi tekstin kirjoittaminen. Ruokapuoli eli arkistojen penkominen, ruokien valitseminen, kuvausrekvisiitan hankkiminen ja kuvausten suunnittelu oli Ritva Lehmusoksan harteilla.

Jean Sibelius itse ei yleensä astunut keittiön puolelle, ainoastaan salaatinkastike oli hänen bravuurinsa. Sen sekoittamiseen ei muilla ollut asiaa.

- Kyseessä on aivan tavallinen ranskalainen salaatinkastike, mutta ilmeisesti Sibelius oli löytänyt parhaan sekoitussuhteen öljylle ja viinietikalle, Risto Lehmusoksa toteaa.

Säveltäjämestari oli kuitenkin mitä suurin kulinaristi. Hän rakasti ennen kaikkea ostereita. Niiden makuun hän oli päässyt ravintoloissa eri puolilla maailmaa. Toinen lempiruoka oli riista ja etenkin riistalinnut. Hienojen ruokien ohella Ainolassa syötiin tavallista arkiruokaa, kuten puuroja ja läskisoosia kuoriperunoiden kanssa.

Ritva Lehmusoksa kertoo, että metsä oli Sibeliuksen elämän tukipilareita jo lapsuudesta asti. Nuorena hän oli innokas metsästäjä ja kalastaja. Hän jopa poimi tuoretta sammalta tulitikkuaskiin, jotta saisi haistella ja tunnelmoida tuoreen metsän tuoksulla. Hän samoili metsissä mielellään ja lähti jopa kerran sienimetsäänkin Ainonsa kanssa.

Lue lisää torstain Karjalaisesta.

Uunissa paistettu vasikanpaisti

2,5 kg vasikanpaistia tai takajalkaa

1 rkl suolaa

0,5 tl valkopippuria

2 viipaletta silavaa

ruskistamiseen: 3 rkl voita

valelemiseen: lihalientä

1. Riippunut liha pestään, nuijitaan ja silavoidaan tiheään hienoilla, suolassa ja pippurissa kieritellyillä suikaleilla.

2. Voi ruskistetaan hyvin puhdistetussa uunipannussa ja paisti pannaan pannuun (mieluiten ristikolle) rasvainen puoli ylöspäin.

3. Pannu pannaan kuumaan uuniin. Niin pian kuin pannun pohja näyttää kuivalta, lisätään vähän lihalientä, mutta sillä ei saa valella paistia.

4. Kun paisti on hyvin ruskistunut, ripotellaan loput mausteet sen pinnalle.

5. Paistia valellaan liemellä joka 10. minuutti ja lientä lisätään tarvittaessa.

6. Noin 2,5-3 tunnin paistamisen jälkeen lihaa tunnustellaan silavaneulalla tai lihahaarukalla, jolloin sen pitäisi olla valmista.

7. Paistoliemi siivilöidään ja kuoritaan. Tehdään tavallinen paistikastike, johon lisätään vähän kermaa ja lihalientä.

Hellun piparkakut

Ohje on taloudenhoitaja Helmi Vainikaisen. Tällä ohjeella piparkakuista tulee pehmeitä.

200 g siirappia

200 g fariinisokeria

200 g voita tai margariinia

2 pientä munaa

500 g vehnäjauhoja

1,5 tl soodaa

1-2 tl neilikkaa

1 tl pomeranssinkuorta

1. Siirappi kiehautetaan ja kaadetaan voin ja sokerin päälle. Vispataan kylmäksi.

2. Lisätään munat ja mausteet.

3. Sooda liotetaan pienessä vedessä, joka lisätään taikinaan yhdessä jauhojen kanssa.

4. Taikina saa seistä yön yli.

5. Paistettaessa uuni ei saa olla liian kuuma.


Paisto-ohje paistille ja pipareille

Aino Sibeliuksen alkuperäisissä ohjeissa ei ole mainintaa uunin lämpötilasta tai paistoajosita. Ritva Lehmusoksan mukaan vasikanpaisti paistetaan 175-asteisessa uunissa. Lihaan kannattaa laittaa paistomittari. Valmiin paistin sisälämpötila vaihtelee halutun kypsyysasteen mukaan. Punertava on noin 55 astetta, kypsä noin 65.

Piparkakut paistetaan 200-asteisessa uunissa 8-10 minuutin ajan.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa