Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Ruoka

Jäätävät juomatarjoilut jouluun - katso testin tulokset!

Jouluun ja talveen yleensäkin kuuluvat lämpimät juomat: kaakao, glögi, lämmin mehu, rommitoti, Irish Coffee - lista on pitkä.

Skandinaaviseen jouluun kuuluva, usein makea glögi jakaa mielipiteitä, joten päätimme tällä kertaa testata liudan sen korvaavia juomia.

Tervetuliaisjuomana ja jälkiruokana usein tarjotulle glögille valitsimme kuusi vaihtoehtoa: kaksi lämmintä, kaksi kylmää ja kaksi lyhyttä juomaa eli snapsia.

Virolainen Puls Joulusiideri oli loppu lähi-Alkon valikoimista, joten valitsimme sen tilalle uutuuslätkällä merkityn ranskalaisen luomuomenasiiderin. Esimerkiksi Britteinsaarilla lämmitettyä, kuivaa omenasiideriä (hot apple cider) tarjotaan usein calvadoksen tai brandyn kera, ja mausteina käytetään usein kanelitankoa, neilikkaa ja sitruunan kuorta.

Helsingin Sanomien verkkosivuston reseptin mukaan lämmintä siideriä voi tarjoilla sellaisenaan, joten mekin jätimme sen maustamatta. Tämän siiderin kohdalla se ei ollut hyvä valinta.

Toisena lämpimänä tarjottu belgialainen lambic-olut oli lähes kaikille testaajille tuttu entuudestaan, mutta lämpimänä sitä ei ollut juonut kukaan aiemmin. Kirsikkaolut toimi myös lämpimänä - paitsi yhden testaajan mielestä ei - mutta sekin olisi kaivannut maustamista hurmatakseen kunnolla.

Kylmiksi juomiksi valitsimme Viinimaa-lehdessä (syksy 1/2014) esiteltyjen reseptien mukaan valmistetut, trendikkäät kuohujuomat. Vadelmainen ja täyteläinen Chambord-likööri erikseen maistettuna vei kielen mennessään ja sai vahvan suosituksen, mutta kuohuviiniin yhdistettynä se ei räjäyttänyt pajatsoa.

Sen sijaan kummalliselta kuulostava yhdistelmä, mansikkainen kuohuviini ja glögi, toimi yhdessä erittäin hyvin.

Snapseissa koettiin juomatestin varsinainen yllätys: ruotsalainen punssi olisi tuoksunsa perusteella jäänyt ehkä normaalioloissa maistamatta mutta rohkeus palkittiin. Juoma ei maistunut viinakarkkien punssille mutta silti miellyttävän hunajaiselle. Punssiksi se tunnistettiin vasta pitkän makustelun jälkeen.

Viimeisenä juomana testattiin Tallinnan-kävijöille tutusta juomasta tässä kuussa markkinoille tullut uutuusversio.

Yrttinen ja makumaailmaltaan erittäin jouluinen likööri nousi juomatestin kolmen kärkeen - varsinaista voittajaa ei tällä kertaa valittu, sillä piste-ero jäi kärjessä niin pieneksi.

Kuvagalleria

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa