Lauantai, 11.7.2020 
Noora, Elli, Eleonoora
Ruoka

Hedelmähyllyn oudot ja eksoottiset tuotteet - näin niitä voi käyttää

  • Olli Sorjonen
  • Marko Puumalainen

Kaupan hedelmähyllyt notkuvat mitä erikoisemman nimisiä ja näköisiä hedelmiä. Osa hedelmistä sopii niin ruuanlaittoon ja leivontaankin, osa on parhaimmillaan salaateissa ja nautittuna sellaisenaan.

Kaikki tuovat kuitenkin palan kesää talven keskelle.

Kumkvatti

Kiinalainen sitrushedelmä sopii hyvin leivontaan, suklaan kaveriksi tai naposteltavaksi sellaisenaan. Syödään kuorineen. Kiinalaiseen tapaan kumkvatti on samaan aikaan sekä makea että kirpeä, sweet and sour. Kuin yhdistelmä appelsiinia ja sitruunaa.

Ananaskirsikka

Perusta kotoisin oleva physalis eli ananaskirsikka eli kapinkarviainen on sukua perunalle ja tomaatille. Lehtien sisällä oleva marja syödään sellaisenaan. Maku on omituinen sekoitus ananasta ja karviaismarjaa. Kuulostaa oudolta, mutta toimii. Sopii hyvin vaikkapa rasvaisten juustojen kanssa.

Rambutan

Rambutan on litsin sukulainen. Sitä käytetään ruuanlaittoon itämaisessa keittiössä, mutta se sopii myös syötäväksi sellaisenaan. Sisällä olevaa kiveä ei syödä. Rambutanista käytetään valkoinen hedelmäliha. Maku ja lihan koostumus muistuttaa viinirypälettä. Sopii hyvin cocktaileihin soseutettuna.

Tamarillo

Perulainen tamarillo eli puutomaatti näyttää hieman luumulta, mutta on tomaatin sukulainen. Raakana oranssi, kypsänä tumman punainen. Voidaan syödä kokonaisena tai käyttää tomaatin tavoin. Kirpeä. Kuori lähtee helpoiten irti, kun tamarillon kastaa kiehuvaan veteen. Sopii hyvin salsaksi lihan tai kanan seuraksi.

Sharon

Tunnetaan myös kakina ja persimonina viljelymaasta ja lajikkeesta riippuen. On tomaatin sukuinen. Alun perin kotoisin Japanista ja Kiinasta. Maku on hieman luumumainen. Makeimmillaan kylmänä nautittuna. Erinomainen salaateissa.

Karambola

Intiasta kotoisin oleva karambola on tuttu boolin koristeena. Se sopii kuitenkin myös syötäväksi. Maku on kirpeä ja sitrusmainen, hajuvesimäinen. Ei sovi erityisen hyvin lämpimien ruokien laittoon. Parasta karambolassa on sen muoto: siivutettuna se näyttää tähdeltä.

Kiwano

Toiselta nimeltään melano. Melonin ja kurkun sukulainen on lähtöisin Afrikasta. Ei sovi ruokiin eikä leivontaan, sillä se ei kestä kuumentamista. Sopii salaatteihin, juomiin ja vaikkapa Pavlova-kakun koristeluun. Voidaan syödä suoraan kuoristaan lusikalla. Maku on risteytys banaania ja limeä.

Pepino

Perusta tuleva Pepino eli päärynämeloni on samaa sukua perunan, tomaatin ja munakoison kanssa. On usein sydämen muotoinen. Koko hedelmän voi syödä, mutta kuori on kirpeä. Kannattaa siis kuoria. Maistuu hieman päärynältä ja voidaan käyttää melko samalla laillakin. Käytetään usein myös äyriäisten kanssa.

Pitahaya

Sinipunaista tai jopa pinkkiä pitahayaa viljellään Etelä-Amerikassa. Kolumbia on sen merkittävin tuottaja. Pitahaya on kaktushedelmä. Sopii syötäväksi sellaisenaan tai hedelmäsalaattiin. Kuoria ei syödä, ainoastaan hedelmäliha, joka on joko valkoista tai pinkkiä ja mustatäpläistä. Syödään kylmänä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi