Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Ruoka

Suoli vaatii liikuntaa, ei välttämättä jogurttia

  • Karjalainen

Vaivaako ruuansulatus tai stressivatsa, kysyvät televisiomainokset joka ilta parhaaseen katseluaikaan. Kahvipöytäkeskustelun perusteella moni kärsii turvotuksesta. Kysyimme sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoelta, mistä on kyse.

Onko vatsan turvotus normaalia, kun se tuntuu vaivaavan nykyisin
etenkin naisia?

-Silloin tällöin jokaisen vatsa turvottelee, mutta monena päivänä viikossa toistuva turvottelu ei ole normaalia.

Mistä turvotus ja ruuansulatusvaivat johtuvat?

-Jokaisen suolessa muodostuu normaalisti suolikaasua, joka pikkuhiljaa poistuu pieruina. Turvotuksen tunnetta voi olla ilman, että suolikaasun määrä olisi tavallista suurempi. Tällaisilla henkilöillä suoli reagoi muita herkemmin kaasun aiheuttamaan venytykseen.
Turvotus voi johtua myös siitä, että syntyy tavallista enemmän suolikaasua, joka ei poistu riittävän nopeasti. Jos vatsan turvottelu vaivaa paljon, on syytä tarkistaa tietyt suolikaasua lisäävät tekijät. Suolikaasun määrä kasvaa laktoosi-intoleranssissa, ja makeisten sorbitoli ja ksylitoli lisäävät runsaasti käytettyinä kaasua. Jännitys ja stressi voi vaikuttaa suolen toimintaa siten, että turvotukset lisääntyvät.

Ovatko ihmiset aina kärsineet ruuansulatusvaivoista vai ovatko ne
lisääntyneet?

-Ruuansulatusvaivat ovat aikaisemminkin olleet olleet yleisiä, luultavasti vielä tavallisempia kuin nyt.

Auttavatko jogurtit ja juomat vaivoihin oikeasti vai onko kyse
ennemminkin placebo-vaikutuksesta?

-Sikäli kun tiedän jogurttien ja juomien vaikutusta ilmavaivoissa ei ole varmistettu tieteellisissä tutkimuksissa. Niin sanottuja probiootteja, kuten maitohappobakteereita, sisältävät jogurtit voivat estää ripulia, mutta ilmavaivoihin niiden ei tiedetä vaikuttavan.

Voiko oireita helpottaa muutoin?

-Ilmavaivoihin ei löydy mitään tehokasta lääkettä. Järkevintä on etsiä omasta ruokavaliosta turvotusta aiheuttavia ruokia ja välttää niitä. On hyvä myös muistaa, että säännöllinen liikunta on välttämätön suolen normaalille toiminnalle.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa