Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Ruoka

"Matesta saa virtaa pitkälle päivään"

  • Laura Pylvänäinen
  • Etelä-Suomen Sanomat / Antti Sepponen

Viestintäalan yrittäjä, jalkapalloilijana tunnettu Antti Pohja hörppii matea laiturin päässä Lahdessa.

- Oikeaoppinen asento on tämä, kuppi kädessä ja termospullo kainalossa niin, että toinen käsi jää vapaaksi, mies selventää. Suomessa näky ihmetyttää ohikulkijaa, mutta Uruguayn pääkaupungissa Montevideossa kuppia ja termospulloa mukanaan kantavat ihmiset ovat katukuvassa arkipäivää, hän kertoo Etelä-Suomen Sanomille.

Juuri Uruguayssa Punta del Esten rannalla Pohja maistoi matea ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten. Mies ihastui makuun ensi-imaisulla niin, että kahvi vaihtui kertaheitolla mateen.

- Etelä-Amerikassa matenjuonti on yhteisöllistä ja kupin jakaminen keskustelukumppanin kanssa tärkeää. Täällä Suomessa en ole omaa yhteisöäni maten jakamiseen löytänyt, joten nautin oman juomani yksin sanomalehden seurassa, aamunsa matella käynnistävä Pohja naureskelee.

Maten viehätys piilee maun lisäksi siihen liittyvissä rutiineissa. Juoman valmistaminen vie aikaa. Mitä rauhallisemmin sen tekee ja kauemmin rouheen antaa muhia, sen paremmalta se maistuu.

Pohja vahvistaa maten terveysvaikutukset. Maten juonnin jälkeen esimerkiksi makeaa tekee mieli vähemmän. Tästä kuullessaan naiset usein tuntuvat kiinnostuvan juomasta.

- Lisäksi väittäisin keskittymiskykyni parantuneen, mutta sitä on tietysti vaikea mitata. Kahvista sain aiemmin virkistyspiikin, mutta matesta riittää virtaa pitkälle päivään. Voihan kaikki olla lumevaikutustakin, mutta jos se toimii, niin mikäs siinä.

Antti Pohja on todennut harvan suomalaisen innostuvan matesta. Maku on vaikeasti lähestyttävä, ja kahvi on kulttuurimme kulmakivi, jota on vaikea päihittää. Maten makuun voi olla vaikea totutella - siitä joko pitää tai ei.

Maten pariin on vaikea eksyä ilman esimerkkiä. Rouhetta voi olla myös hankala löytää, ainakin suurissa pusseissa.

- Suomesta saa vain pieniä rouhepusseja, joten tilaan omani Saksasta. Hintakin on siellä huomattavasti Suomea alhaisempi, Pohja sanoo.

Asiasta kirjoitti Etelä-Suomen Sanomat.

Lue lisää matesta torstain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa