play

Turkin maastopaloissa kuollut jo 12 ihmistä – paloja saattoi riistäytyä pellon kulottamisesta

STT–AFP

Turkissa oli lauantaihin mennessä kuollut ainakin 12 ihmistä ja useita kymmeniä loukkaantunut tuhoisissa maastopaloissa Kaakkois-Turkin kurdimaakunnissa. Lisäksi juhannusaaton maastopaloissa kuoli satoja eläimiä.

Paloja on sammuteltu alueella eri paikoissa myös eilisen palon jälkeen, kertoi Turkin yleisradioyhtiö TRT juhannuspäivänä.

Turkin sisäministeriön mukaan tuli oli riistäytynyt pellon kulottamisesta Diyarbakirin ja Mardinin alueilla, lähellä samannimisiä kaupunkeja ja Syyrian rajaa. Palon syystä on kuitenkin avattu selvitys.

Yli 75 loukkaantuneesta viiden tila oli yhä vakava, kertoi Turkin terveysministeri Fahrettin Koca.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uutistoimisto AFP:n toimittaja kertoi nähneensä noin satakunta kuollutta eläintä, jotka makasivat maassa Köksalanin kylässä Diyarbakirissa. Asukkaat arvioivat, että puolet noin tuhatpäisestä lammas- ja vuohilaumasta oli kuollut tulipalossa.

Nimettömänä pysytellyt paikallinen eläinlääkäri vahvisti kuolemat ja sanoi, että monet eloonjääneet lampaat ja vuohet saavat hoitoa palovammojen vuoksi.

–  Vajaa puolet selviytyneistä eläimistä on teurastettava, koska niitä ei pystytä pelastamaan, hän sanoi.

Turkin kurdien asioita ajava DEM-puolue arvosteli hallitusta liian myöhään saapuneesta ja riittämättömästä avusta. Kun palo jatkoi yöllä leviämistä, vaati DEM paikalle ilmasta pudotettavia vesipommeja, sillä maasta käsin taltuttamisyritykset osoittautuivat riittämättömiksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Turkissa on tänä vuonna tilastoitu jo yli 70 maastopaloa. Niitä ovat lietsoneet helteet, voimakkaat tuulet ja kuivuus. Kovat tuulet ovat myös vaikeuttaneet sammutuskoneiden käyttöä.

Maastopaloja on ollut lähialueilla myös naapurimaissa Kreikassa ja Kyproksella.

Kreikassa Hydran saarella heräsi suuttumusta kun paljastui, että saarella syttynyt maastopalo oli lähtenyt huvipurrelta ammutusta ilotulitteesta. Pelastusviranomaiset kertoivat lauantaina, että palo oli saatu taltutettua.

–  Palo poltti saaren ainoan mäntymetsän vaikeakulkuisessa paikassa, jonne ei kulje tietä, pelastuslaitos kertoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kreikkalaismedian mukaan huvipursi oli vuokrattu. Silminnäkijöiden mukaan se poistui alueelta vähin äänin kun palo oli syttynyt myöhään perjantaina.

–  Olen raivoissani, että jotkut ihmiset sytyttelevät tulipaloja noin vastuuttomalla tavalla, paheksui Hydran pormestari Giorgos Koukoudakis tv-kanava ERT:n haastattelussa.

Kreikka on äskettäin koventanut rangaistuksia tuhopoltosta, josta voidaan langettaa enimmillään 20 vuoden vankeusrangaistuksia ja 200  000 euron sakot. Viranomaiset ovat varoittaneet, että maastopalojen vaara on tänä kesänä erityisen korkea, koska maasto on kuivaa ja tuulet kovia. Kreikassa on viime viikolla mitattu jopa 44 asteen lämpötiloja.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi