play

Antisankari ja konna, mutta niin vain Charlesista tuli Iso-Britannian kuningas ja Camillasta kuningatarpuoliso – eivät ole kuningashuoneen suosituimmat jäsenet

Kuningas Charlesin kruunajaispäivän juhlallisuudet alkavat lauantaina.

Kuningas Charlesin kruunajaispäivän juhlallisuudet alkavat lauantaina. Kuva: Toby Melville

Mimma Lehtovaara / STT

Aika näyttää, elävätkö kuningas Charles ja kuningatarpuoliso Camilla elämänsä onnellisena loppuun asti, mutta edellytykset siihen ovat ainakin paremmin kuin takavuosina. Skandaalit ja ongelmat ovat varjostaneet jo vähän yli parikymppisinä toisiinsa tutustuneen pariskunnan elämää moneen otteeseen.

Charlesin ensimmäinen avioliitto Diana Spencerin kanssa osoittautui tunnetusti katastrofaaliseksi. Pariskunnan myrskyisää suhdetta reposteltiin vuosikausia mediassa, ja sekä Charles että prinsessa Diana lisäsivät vettä myllyyn omilla julkisilla avautumisillaan muun muassa uskottomuudesta.

Liiton tilan kiteytti Diana tunnetussa vuoden 1995 televisiohaastattelussaan, jossa hän sanoi avioliittonsa olevan ruuhkainen, koska siinä on kolme ihmistä. Viittaus liittyi Camillaan, jonka kanssa Charlesin suhde jatkui avioliitonkin aikana. Loukattu Diana nimitti Camillaa tiettävästi rottweileriksi.

Kaiken kurjuuden päätti Dianan traaginen kuolema auto-onnettomuudessa vuonna 1997.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Charles ja ensimmäisestä avioliitostaan eronnut tarinan toinen konna Camilla pitivät pitkään matalaa profiilia prinsessan kuoleman jälkeen, sillä kansan sympatiat olivat olleet Dianan puolella, joka nähtiin kaltoin kohdeltuna uhrina.

Yleisesti arvioitiin, että epäsuositusta ja avionrikkojana pidetystä Camillasta ei milloinkaan tulisi kuningatarta, sillä jo pelkkä ajatus pariskunnan suhteen virallistamisesta aiheutti vastustusta. Avioliitto kuitenkin solmittiin, mutta kuninkaallisittain vaatimattomissa menoissa vasta vuonna 2005.

Nyt onnelliseksi kuvattu pariskunta on kuitenkin tilanteessa, jossa se kruunataan kuninkaaksi ja kuningattareksi.

Perittyä valtaa kannattaa yhä melkein kuusi kymmenestä britistä, mutta nuoremmissa ikäluokissa kannatus vähenee selvästi.

Huhtikuussa toteutettiin analytiikkayhtiö YouGovin ja yleisradioyhtiö BBC:n mielipidemittaus, jossa kysyttiin muun muassa, tulisiko Britannian pysyä monarkiana. Lähes 60 prosenttia vastaajista oli monarkian kannalla ja noin joka neljäs halusi, että valtionpäämies valittaisiin vaaleilla. Loput eivät joko osanneet tai halunneet ilmaista kantaansa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kyselyssä haluttiin myös tietää, onko kuningas Charles niin sanotusti kansan pulssilla eli ymmärtääkö hän kansalaisten tuntoja. Vastaajista 45 prosenttia oli sitä mieltä, että Charles ei niitä ymmärrä.

Iäkkäämmät vastaajat suhtautuvat myönteisemmin monarkiaan kuin nuoret ikäluokat. Niinpä tulevaisuudessa voi olla, että perityn vallan kannatus vähitellen alkaa laskea. Kyselyn 18–24-vuotiaista vastaajista nimittäin vain kolmannes oli perityn vallan kannalla, kun yli 65-vuotiaista monarkiaa kannatti melkein 80 prosenttia. Nuorista ikäluokista valtaosa kertoi kyselyssä, että ei ole ylipäätään kiinnostunut kuninkaallisesta perheestä.

Kuningas Charles ja puolisonsa Camilla eivät ole kuningashuoneen suosituimmat jäsenet. Ykköspaikkaa YouGovin tuoreimmassa tutkimuksessa pitää yhä edesmennyt kuningatar Elisabet. Kakkosena on prinsessa Anne, jaetulla kolmannella sijalla melkein tasaluvuin Annen kanssa ovat nykyinen Walesin prinssi William ja prinsessa Catherine. Vasta viidentenä on 74-vuotias kuningas, joka ehti olla kruununprinssinä seitsemisenkymmentä vuotta. Prinssi Harry oli tässä mittauksessa sijaluvulla kaksitoista.

Britannian kuningashuoneen kolmanneksi suosituimmat jäsenet ovat Walesin prinssi William ja prinsessa Catherine.

Britannian kuningashuoneen kolmanneksi suosituimmat jäsenet ovat Walesin prinssi William ja prinsessa Catherine. Kuva: Toby Melville

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kolmen päivän juhlahumun aloittavat kruunajaiset lauantaina

– Kruunajaispäivän juhlallisuudet alkavat lauantaina, kun Charles ja Camilla saapuvat saattueessa runsaan kahden kilometrin mittaisen matkan Buckinghamin palatsilta kirkkoon.

– Hevosten vetämien kuninkaallisten vaunujen (Diamond Jubilee State Coach) kerrotaan olevan ilmastoidut. Ne valmistuivat vuonna 2012, nyt jo edesmenneen kuningatar Elisabetin tuolloisen 60-vuotisen vallassaolon kunniaksi.

– Westminster Abbeyn kruunajaistilaisuus alkaa kello 13 Suomen aikaa.

– Westminster Abbey on ollut kruunajaisten näyttämönä lähes tuhannen vuoden ajan.

– Charles on 40. monarkki, joka kruunataan Abbeyssä.

– Kuningas on itse valinnut tilaisuuden musiikin.

– Kirkossa on runsaat 2 000 kutsuvierasta. Heidän joukossaan on muun muassa Euroopan valtionpäämiehiä ja kuninkaallisia.

– Seremonian jälkeen kuningaspari perheineen palaa palatsille. Tässä vaiheessa kuningasparin vaunut vaihtuvat 1760-luvulta peräisin oleviin (Gold State Coach).

– Juhlakulkueessa on mukana myös tuhansia sotilaita eri rooleissa. Lisäksi edustettuna ovat kansainyhteisön maat.

– Tämän jälkeen kuninkaallisen perheen keskeisimmät jäsenet tervehtivät kansaa Buckinghamin palatsin parvekkeelta.

– Kuninkaalliset ilmavoimat suorittaa tässä yhteydessä ylilennon.

– Sunnuntai-iltana järjestetään suuri musiikki-, video-, valo- ja tanssishow Windsorin linnan alueella. Siinä esiintyvät muun muassa Katy Perry, Take That ja Lionel Richie sekä Andrea Bocelli. Myös Nalle Puhin kerrotaan olevan mukana ilonpidossa.

– Paikalle odotetaan yli 20 000 ihmistä.

– Maanantai 8.5. on ylimääräinen vapaapäivä, jolloin pidetään mm. piknikkejä ja katujuhlia ympäri maan.

– Baarit ja pubit saavat olla tavanomaista pidempään auki.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi