play

Ärhäkkä Trump ja vaisuhko Biden kohtasivat CNN:n vaaliväittelyssä – Trumpilta ei suoraa vastausta vaalituloksen hyväksymiseen

Puolitoistatuntisen vaaliväittelyn järjesti televisiokanava CNN perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Puolitoistatuntisen vaaliväittelyn järjesti televisiokanava CNN perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Kuva: Justin Sullivan / Lehtikuva

STT

Yhdysvalloissa marraskuun presidentinvaalien kärkiehdokkaiden vaaliväittelyssä republikaanien esivaalit voittanut Donald Trump esiintyi ärhäkkänä, kun taas istuvalta demokraattipresidentiltä Joe Bidenilta nähtiin vaisuhko esitys.

Puolitoistatuntisen vaaliväittelyn järjesti televisiokanava CNN perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Vaaliväittelyssä Trump ei vastannut suoraan kysymykseen siitä, hyväksyykö hän marraskuun presidentinvaalien tuloksen. Trump sanoi, ettei hän hyväksy vaaleihin liittyviä väkivaltaisuuksia, minkä lisäksi hän sanoi hyväksyvänsä tuloksen, jos vaalit ovat rehelliset ja lailliset.

Trump on jo aiemmin tänä vuonna vihjaillut, että demokraatit huijaisivat vaaleissa ja että vaalit eivät olisi rehelliset, jos Trump itse ei voittaisi. Samalla tavalla Trump väitti vuonna 2020 häviämiään vaaleja peukaloiduiksi.

–  Olet valittaja. Kun hävisit ensimmäisen kerran, teit valituksia tuomioistuimiin ympäri maata, Biden sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Biden muistutti, ettei viime vaaleissa todettu minkäänlaista laajaa vaalivilppiä, jollaista Trump väitti tapahtuneen.

Vaaliväittely aloitettiin talousaiheilla.

Biden syytti edeltäjäänsä Trumpia taloustilanteesta, jonka Trump hänelle jätti kautensa päätteeksi. Bidenin mukaan talous oli vapaapudotuksessa ja koronapandemiaa oli hoidettu huonosti.

Trump syytti kauden päätteen ongelmista koronapandemiaa ja kehui taloustilanteen olleen historiallisen hyvä ennen tätä hänen tekemiensä veroleikkausten myötä. Nykyisestä inflaatiosta Trump syytti Bidenia.

Trumpin mukaan Bidenin ajan inflaatio tuhoaa maan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Seuraavaksi väittelyssä siirryttiin aborttioikeuteen.

Biden toisti haluavansa palauttaa aborttioikeuden liittovaltion tasolla turvanneen Roe vastaan Wade -päätöksen. Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi vuosikymmeniä voimassa olleen ennakkopäätöksen Trumpin presidenttikautensa aikana nimittämien konservatiivituomarien avustuksella.

–  Teit kamalan teon, Biden sanoi Trumpille viitaten Roe vastaan Waden kumoamiseen.

Trump toisti perätöntä väitettään siitä, että aiemmin abortteja olisi voinut tehdä vielä lapsen syntymän jälkeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Trump vihjasi Venäjän hyökkäyksen Ukrainassa alkaneen Bidenin vuoksi. Biden kutsui Trumpin väitettä täysin valheelliseksi.

–  En ole eläissäni kuullut moista hölynpölyä, Biden sanoi.

Trump väitti voivansa saada sodan Ukrainassa loppumaan jo ennen kuin hän astuisi mahdollisen uudelleenvalintansa jälkeen virkaan. Biden varoitti, ettei Venäjän presidentti Vladimir Putin pysähtyisi sotatoimiensa kanssa Ukrainaan.

–  Mitä luulette Nato-maille käyvän, Biden kysyi.

Sotilasliittoa ja Ukrainalle annettavaa tukea puolustanut Biden tiedusteli, aikooko Trump vetää Yhdysvallat pois Natosta, mutta suoraa vastausta Trumpilta ei kysymykseen saatu.

Trump nosti väittelyssä esiin Bidenin pojan Hunter Bidenin saaman rikostuomion. Biden taas nosti esille Trumpin tuomion sekä sen, että tämä harrasti väitetysti seksiä pornonäyttelijä Stormy Danielsin kanssa samoihin aikoihin, kun Trumpin oma vaimo oli raskaana.

–  Sinulla on kujakatin moraali, Biden sanoi.

Väittelyssä Trump kiisti jälleen väitetyn seksisuhteen.

Trump on todettu oikeudessa syylliseksi liikeasiakirjojen väärentämiseen, kun hän maksoi asianajajansa kautta hiljaiseksi Danielsin, joka on oikealta nimeltään Stephanie Clifford.

Gazan tilanteesta puhuttaessa Trump sanoi Bidenin estävän Israelia voittamasta taistelua Hamasia vastaan. Trump sanoi Bidenin olevan nyt "kuin palestiinalainen".

Biden julisti tukevansa Israelia.

Trumpilta ei saatu suoraa vastausta kysymykseen siitä, kannattaisiko hän itsenäisen valtion luomista palestiinalaisille, jotta alueelle saataisiin rauha.

–  Pitää katsoa, Trump vastasi.

Väittelyn loppupuolella puheeksi tuli Bidenin ikä. 81-vuotias Biden korosti Trumpin olevan häntä vain kolme vuotta nuorempi, mutta paljon epäpätevämpi.

Kun Trumpilta kysyttiin hänen korkeasta iästään, hän korosti tekemiään kognitiivisia ja fyysisiä testejä sekä voittojaan golf-turnauksissa.

–  Jos hän kävisi läpi viisi ensimmäistä kysymystä, hän ei osaisi vastata niihin, Trump kommentoi viitaten Bideniin ja kehui kuinka pitkälle hän itse saa golf-palloa lyötyä.

Trump väitti olevansa yhtä hyvässä kunnossa kuin kymmeniä vuosia sitten.

–  Katsokaa mitä hän sanoo ja millainen hän on, Biden vastasi.

Tämän jälkeen he väittelivät golf-tasoituksistaan.

–  Ei käyttäydytä kuin lapset, Trump sanoi.

–  Sinä olet lapsi, Biden kuittasi takaisin.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi