play

Lapset Ukrainassa oppivat miinojen tunnistamista – paras opettaja on Patron-koira

Ukrainalaislapset koulussa helmikuussa 2024.

Ukrainalaislapset koulussa helmikuussa 2024. Kuva: Oleksii Filippov / Unicef

STT-Lehtikuva

Kaikkialla maailmassa vanhemmat haluavat lastensa oppivan hyödyllisiä taitoja. Sodan ajan Ukrainassa sellainen taito on miinojen tunnistaminen.

Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainassa ovat Ukrainan pellot, koulujen leikkikentät ja lasten suosimat pensaikkoalueet täyttyneet miinoista, räjähtävistä ansoista ja räjähtämättömistä ammuksista. Miinoja raivaavan Halo-säätiön arvion mukaan Ukrainaan on voitu sodan alun jälkeen asettaa jopa kaksi miljoonaa miinaa.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimiston (OHCHR) mukaan jo ainakin 120 lasta on kuollut tai haavoittunut miinojen räjähdyksissä. Luku perustuu helmikuussa julkaistuun raporttiin.

Ukrainassa on viime vuodesta asti opetettu puoltatoista miljoonaa lasta tunnistamaan ja välttämään erilaisia miinoja ja räjähteitä, kertoo Ukrainan viranomaisten kanssa koulutuksia ja kampanjoita järjestänyt YK:n lastenjärjestö Unicef.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuva: Unicef

Kuva: Unicef / Oleksii Filippov

Viime elokuussa Kyiv Independent uutisoi Ukrainan opetusministeriön tiedottaneen, että se valmistelee Unicefin kanssa miinojen tunnistamisesta kurssia, joka tulee pakolliseksi osaksi opetussuunnitelmaa.

Venäjä aloitti laajan hyökkäyssotansa Ukrainassa helmikuussa 2022.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Miinojen tunnistamista opetetaan lapsille paitsi etäkouluissa ja kampanjoissa myös maata kiertävissä luokkavaunuissa, kertoo Anna Sukhodolska, Unicefin sosiaalijohtaja Ukrainassa. Hän johtaa Ukrainassa Unicefin miinaturvallisuuskoulutusohjelmaa, joka on toteutettu yhteistyössä Ukrainan useiden eri viranomaistahojen kanssa.

Maata kiertää Sukhodolskan mukaan 15 rekoista rakennettua luokkahuonetta. Niissä poliisit ja pelastustyöntekijät esittelevät 6–17-vuotiaille lapsille miinoja ja kappaleita, joista räjähteen voi tunnista. Opetuksessa hyödynnetään myös videoita ja pelejä.

–  Lapsille ainoastaan näytetään miinoja ja kappaleita. Koskea ei saa, hän sanoo STT:n puhelinhaastattelussa.

Lisäksi opetetaan paloturvallisuutta sekä ikään soveltuvia ensiaputaitoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Opetukseen on osallistunut Sukhodolskan mukaan yli 85  000 lasta eri alueilla Ukrainassa. Samaan aikaan on tehostettu myös aikuisten turvallisuustietoisuutta kampanjoin ja tietoiskuin.

Vaikka aihe on synkkä, Sukhodolskan mukaan opetuksesta yritetään tehdä mieluisaa ja mieleenpainuvaa.

Mukaan on tuotu Ukrainan kuuluisa miinakoira Patron. Jackrussellinterrieristä on tehty opetustarkoituksessa piirrettyjä, ja joskus se vierailee oppitunneillakin.

Patron sai presidentti Volodymyr Zelenskyiltä kunniamitalin vuonna 2022 löydettyään jo parisataa räjähdettä ja autettuaan niiden purkamisessa. Asiasta uutisoi tuolloin esimerkiksi Guardian.

–  Patron on todellakin tehokkain työkalu meillä lasten opetuksessa. Piirretyissä koira seikkailee ystäviensä kanssa erilaisissa tilanteissa, joiden kautta lapsille opetetaan turvallista käyttäytymistä, Sukhodolska kertoo.

Tarkoitus on tänä vuonna tavoittaa jopa neljä miljoonaa lasta. Kukaan ei tosin tiedä tarkalleen, paljonko lapsia Ukrainassa on, sillä ihmisiä on paennut kodeistaan toisille paikkakunnille ja ulkomaille.

Unicefin kesäkuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia nuorista tunnisti jo räjähteet. Silti yli puolet jatkoi riskialtista toimintaa. Erityisesti maaseudulla asuvat 14–17-vuotiaat, paljon ulkona oleilevat pojat jatkoivat vaarallista käyttäytymistä.

Selvityksessä ongelmana mainittiin myös auttamisen halu. Sukhodolska sanoo lasten voivan rynnätä auttamaan pulassa olevaa eläintä oman henkensä uhalla.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi