play

Ensimmäinen avustustarvikkeita kuljettava laiva lähti Kyprokselta Gazaan

Larnakan satamasta lähteneen aluksen lastina on noin 200 tonnia humanitaarista apua.

Larnakan satamasta lähteneen aluksen lastina on noin 200 tonnia humanitaarista apua. Kuva: Lehtikuva

STT

Ensimmäinen avustustarvikkeita kuljettava laiva on lähtenyt Kyprokselta kohti Gazaa. Larnakan satamasta lähteneen aluksen lastina on noin 200 tonnia humanitaarista apua.

Kyseessä on espanjalaisen Open Arms -kansalaisjärjestön avustuslaiva, jossa on muun muassa riisiä, jauhoja sekä liha- ja kalasäilykkeitä. Matkan Larnakan satamasta Gazaan arvioidaan kestävän noin 50 tuntia.

Pitkälti yli viisi kuukautta kestänyt sota on ajanut Gazan humanitaariseen katastrofiin. Varsinkin alueen pohjoisosan tilanne on epätoivoinen, ja ihmiset ovat joutuneet syömään muun muassa eläinten rehua ja puiden lehtiä pysyäkseen hengissä.

Äärijärjestö Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan ainakin 25 ihmistä, valtaosin lapsia, on saanut surmansa aliravitsemuksen ja nestehukan vuoksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

YK:n mukaan Gazassa on akuutti nälänhädän vaara.

–  Aika loppuu. Jos Gazan pohjoisille alueille ei saada huomattavasti lisää apua, nälänhätä on varma, kiteytti YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n johtaja Cindy McCain.

Muslimien pyhä kuukausi, ramadan, ei ole tuonut toivoa gazalaisten elämään. Khan Yunisista Rafahiin paennut Mohammad al-Masry sanoi, ettei ole pystynyt valmistamaan mitään ruokaa.

–  Mitäpä kodeistaan paenneilla ihmisillä olisi? Ei ramadan ole tuonut iloa. Katsokaa ihmisiä, jotka asuvat teltoissaan kylmissään, al-Masry kiteytti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Zaki Abu Mansouri taas kertoi syöneensä hyvin vaatimattoman aterian ramadanin aluksi. Seuraavasta ei ole tietoa.

–  Jäljellä on tomaatti ja kurkku, siinä kaikki, eikä minulla ole rahaa ostaa mitään, Mansouri kiteytti.

Israel hyökkäsi Gazaan sen jälkeen kun Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt olivat hyökänneet Israeliin tappaen Israelin mukaan 1  160 ihmistä, valtaosin siviilejä. Lisäksi äärijärjestöt sieppasivat noin 250 panttivankia, joista satakunta on Israelin mukaan edelleen Gazassa. Loput on vapautettu tai he ovat kuolleet.

Israelin iskut ovat surmanneet Gazassa lokakuun alun jälkeen yli 31  000 ihmistä, valtaosin naisia ja lapsia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Egyptin, Qatarin ja Yhdysvaltain välityksellä käydyissä aseleponeuvotteluissa ei ole onnistuttu saamaan aikaan sopimusta, vaikka muun muassa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden korosti, että aselepo olisi pitänyt saada voimaan ennen ramadanin alkamista.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi