play

Yli 2 000 hautautui maanvyörymän alle Papua-Uudessa-Guineassa – "Taistelemme aikaa vastaan"

Kuva: Mohamud Omer

STT

Papua-Uuden-Guinean maanvyörymän uskotaan haudanneen maamassojen alle yli 2  000 ihmistä, kertovat pelastusviranomaiset.

Viranomaisten YK:lle toimittamassa kirjeessä kerrotaan maanvyörymän saaneen aikaan valtavaa tuhoa rakennuksille ja viljelyksille sekä katkaisseen vyörymäalueelle johtavan tärkeän tieyhteyden.

Maanvyörymä tapahtui syrjäisessä Engan provinssissa varhain perjantaina, kun osa Mungalo-vuoren rinteestä vyöryi alas haudaten kokonaan alleen muun muassa vuorenrinteellä sijainneen kylän ja sen talot, joissa ihmiset olivat nukkumassa.

Jatkuva sade ja maan liikkuminen ovat vaikeuttaneet pelastustöitä ja avun saamista perille. Pelastustöissä tarvittaisiin kipeästi raskasta kalustoa, mutta sitä on ollut vaikeaa saada paikalle huonojen tieyhteyksien vuoksi.

Ihmiset ovat yrittäneet epätoivoisesti kaivaa vyörymään hautautuneita esiin lapioilla ja muilla käsityökaluilla.

–  Taistelemme aikaa vastaan. Sitä en osaa sanoa, kuinka paljon ihmisiä mahdollisesti saamme kaivettua turvaan, sanoi YK:n edustaja Serhan Aktoprak.

Viranomaiset pyysivät kirjeessään apua niin kansainväliseltä yhteisöltä kuin paikallisilta toimijoilta sekä armeijalta.

Papua-Uudessa-Guineassa on satanut viime viikkoina runsaasti, mikä lisää maanvyörymien riskiä.

YK on ilmoittanut pitävänsä Papua-Uuden-Guinean maanvyörymän vuoksi hätäkokouksen etäyhteyksien välityksellä tiistaina.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kirjoitti viestipalvelu X:ssä olevansa syvästi pahoillaan tapahtuneesta ja vakuutti järjestönsä olevan valmis auttamaan uhreja.

Kiinan presidentti Xi Jinping puolestaan sanoi paikallisviranomaisille osoittamassaan kirjeessä olevansa hyvin surullinen turman johdosta ja vakuutti hänkin Kiina tarjoavan maalle apua.

Suomen ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) lähetti hän suruvalittelunsa viestipalvelu X:ssä.

–  Niin monen elämän menettäminen, nyt arvioiden mukaan mahdollisesti jo kahdentuhannen, on todella kauhistuttavaa. Suomi lähettää osanottonsa ja surunvalittelunsa Papua-Uuden-Guinean hallinnolle ja ihmisille, Valtonen kirjoitti.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi