play

NBC: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden harkitsee vierailua Suomeen – Presidentin kanslia ei kommentoi asiaa

Kuva: Lehtikuva

STT

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden harkitsee vierailua Suomeen, kertoo yhdysvaltalainen NBC News. Uutiskanavan tiedot perustuvat kolmeen yhdysvaltalaiseen virkamieslähteeseen.

NBC:n mukaan Valkoinen talo on käynyt keskusteluja vierailusta useita kuukausia, mutta lopullista päätöstä ei ole vielä tehty. Erään hallintovirkamiehen mukaan Suomen-vierailu ei olisi kahdenkeskinen tapaaminen, vaan usean Pohjoismaan välinen kohtaaminen.

Uutiskanavan lähteiden mukaan mahdollinen vierailu voisi toteutua kesällä Naton huippukokouksen yhteydessä. Kokous järjestetään Liettuan pääkaupungissa Vilnassa 11.–12. heinäkuuta.

Virkamiesten mukaan Suomen vierailu olisi erityisesti mahdollisuus korostaa Bidenin tällä viikolla hehkuttamaa saavutusta pitää Nato yhtenäisenä ja saada Suomi sen jäseneksi. Biden on usein sanonut, että Venäjän presidentti Vladimir Putin odotti näkevänsä Naton suomettumisen, mutta sen sijaan vastassa olikin Suomen natoistuminen.

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvosto kieltäytyi kommentoimasta asiaa NBC:lle.

Suomessa presidentin kanslia vastasi lauantaina STT:n yhteydenottoon, että sillä ei ole kommentoitavaa asiaan. STT kysyi muun muassa, onko Bidenin mahdollisesta vierailusta käyty keskusteluita tai onko asiassa sovittu jotain.

Mikäli Joe Biden saapuu Suomeen, hänestä tulisi kuudes Yhdysvaltain presidentti, joka on vieraillut Suomessa virkakautensa aikana. Biden oli varapresidenttinä Suomessa maaliskuussa 2011.

Gerald Ford oli ensimmäinen Suomessa vieraillut Yhdysvaltain presidentti. Ford oli Suomessa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin (Etyk) yhteydessä heinä-elokuussa 1975. Ronald Reagan puolestaan kävi Suomessa toukokuussa 1988.

George H. W. Bush vieraili presidenttinä Suomessa peräti kahdesti. Ensin syyskuussa 1990, jolloin hän tapasi Neuvostoliiton silloisen johtajan Mihail Gorbatshovin Helsingissä. Toisen kerran Bush saapui Suomeen presidenttinä heinäkuussa 1992. Bush oli lisäksi varapresidenttinä Suomessa heinäkuussa 1983.

Bill Clinton saapui Suomeen maaliskuussa 1997 ja tapasi Helsingissä Venäjän silloisen presidentin Boris Jeltsinin. Vuonna 2018 Donald Trump vieraili vuorostaan Suomessa ja tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi