Presidentti Stubb: "Maltti on valttia ulko- ja turvallisuuspolitiikassa – meillä ei ole varaa eripuraisuuteen"
Presidentti Alexander Stubb toivoo lisää malttia Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen keskusteluun.
– Ehkä lähtökohtaisesti toivoisin, että olisimme vähän maltillisempia ja rauhallisempia tässä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa. Meillä ei ole varaa eripuraisuuteen tai erilaisiin näkemyksiin, Stubb sanoi medialle YK:n yleiskokouksen yhteydessä New Yorkissa.
Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa Stubb kuvaa kristallinkirkkaaksi, eikä hän näe tarvetta muuttaa sitä suuntaan tai toiseen. Stubb muistutti, että linja on määritelty ihan vastikään Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa.
– Se on ikään kuin meidän koko ulko- ja turvallisuuspolitiikan ankkuri, se antaa sen kehikon, ja sen pohjalta voidaan tehdä yksittäisiä päätöksiä.
Stubb sanoi kuitenkin ymmärtävänsä, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka huolestuttaa monia. Hän totesi, että siinä on monta vaikeaa ja tunteellistakin kysymystä, kuten Israel ja Palestiina tai Ukrainan tilanne.
– Mutta ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtotähtenä on aina se, että maltti on valttia, että pysykäämme sillä linjalla.
Stubbilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa myös, miten Suomi suhtautuu ehdotukseen, että Pohjoismaat alkaisivat kouluttaa ukrainalaisia sotilaita. Stubbin mukaan Suomi ei kuitenkaan ole vielä ihan tarkalleen saanut selvyyttä, mitä Ukraina Suomelta toivoisi. Stubbin mukaan asia käsitellään rauhassa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa, jos siihen on tarvetta.
Presidentti Stubb ei lähtenyt spekuloimaan sillä, koska Suomi voisi tunnustaa Palestiinan tai voisiko se tapahtua jo tämän hallituskauden aikana. Hänen mukaansa siihen haetaan oikeaa hetkeä.
– Lähtökohtana on se, mikä löytyy myös ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta, että me tuemme kahden valtion mallia.
– Tämä on hyvin monimutkainen ja vaikeaselkoinen asia. Ymmärrän, että se aiheuttaa paljonkin tunnereaktioita. Mutta toivon, että me voimme suomalaiseen tyyliin käsitellä tätä kysymystä kylmän rauhallisesti.
Stubb korosti, että Suomen tavoitteena on, että kaksi valtiota, eli Israel ja Palestiina, elävät yhdessä rauhanomaisesti. Samalla saataisiin taltutettua se inhimillinen kärsimys, jota nyt nähdään molemmilla puolilla.
– Israelilla on oikeus puolustaa itseään, mutta samalla on hyvin tärkeää, että pysymme kansainvälisen oikeuden kehikossa, Stubb totesi.
Presidentti Stubb sivusi myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) kesäkuista päätöstä, jonka myötä Suomi ei osallistunut Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvään tasa-arvoliittoumaan.
Stubbin mukaan seksuaalivähemmistöjen tukemisesta keskustellaan, kun tp-utva (presidentti ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta) seuraavan kerran kokoontuu.
Ministeri Tavion kanssa Stubb kertoi keskustelleensa paljon kuluvan viikon aikana YK:ssa.
– Hänhän on hyvin rauhallinen ministeri ja pystyy keskustelemaan kaikista asioista. Tässä yksittäisessä tapauksessa totesimme vaan, että seuraavaan kerran pidetään huoli siitä, että informaatio kulkee. Sen suurempaa ongelmaa ei tässä näkynyt.
Taviolle presidentiltä liikeni myös kehuja.
– Kehottaisin monia katsomaan, miten aktiivisesti ministeri Tavio tällä hetkellä kiertää maailmaa sekä ulkomaankauppaministerinä ja kehitysministerinä ja miten aktiivinen hän on näissä kansainvälisissä järjestöissä, kuten täällä YK:ssa. Miten monta kahdenvälistä tapaamista hänellä on ollut.
– Aina välillä tartutaan yhteen yksittäiseen asiaan, eikä nähdä kokonaisuutta. Suomen peruslinja ei ole tietenkään mihinkään muuttunut, ja Tavio tekee hyvää työtä, Stubb sanoi.
Ministeri Tavio puolestaan kiitti presidentti Stubbia kannustuksesta viestipalvelu X:ssä.
– Jaan näkemyksen maltin säilyttämisestä ulkopolitiikan keskustelussa, Tavio kirjoitti.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi