play

Venäjä on iskenyt Itä-Ukrainassa Kramatorskin kaupunkiin sen jälkeen, kun yksipuolisen tulitauon oli pitänyt alkaa

STT

Venäjä on iskenyt Ukrainan mukaan Itä-Ukrainaan Kramatorskin kaupunkiin perjantaina sen jälkeen, kun Venäjän julistaman yksipuolisen tulitauon oli ollut määrä alkaa, kerrotaan Ukrainan presidentin kansliasta.

–  Miehittäjät iskivät kaupunkiin kaksi kertaa ohjuksilla, presidentin kanslian apulaispäällikkö Kyrylo Tymoshenko sanoi sosiaalisessa mediassa.

Isku osui Tymoshenkon mukaan asuinrakennukseen, mutta kukaan ei kuollut.

Venäjä tapansa mukaan kiisti kaiken ja syytti iskusta Ukrainaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjä julisti perjantaille yksipuolisen tulitauon hyökkäyssodassaan Ukrainassa. Tulitauon on määrä kestää lauantai-iltaan kello 23:een Suomen aikaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi torstaina, että Venäjä haluaa käyttää niin sanottua tulitaukoa vain pysäyttääkseen Ukrainan armeijan joukkojen etenemisen maan itäosassa.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak puolestaan kirjoitti Twitterissä, että Venäjän pitää poistua valtaamiltaan alueilta, jos se haluaa väliaikaisen tulitauon.

–  Tämä on pelkkä propagandaele eikä mitään muuta, Podoljak sanoi erillisessä lausunnossaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös Itä-Ukrainassa Bahmutissa on kuultu perjantaina tykistötulen ääniä uutistoimisto AFP:n toimittajien mukaan. Tulituksen äänet ovat kuitenkin olleet tänään selvästi aiempia päiviä vähäisempiä.

Ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa tulitauon julistamisella yrittää vahingoittaa Ukrainan mainetta ja esittää maan haluttomana rauhanneuvotteluihin. Lisäksi ISW arvioi, että Venäjä pyrkii tulitauolla hakemaan hyötyä joukkojensa tilanteelle.

Britannian ulkoministerin James Cleverlyn mukaan Venäjän tulitauko ei edistä millään lailla mahdollisuuksia rauhaan Ukrainassa.

Ulkoministerin mukaan Venäjän täytyy sen sijaan vetää joukkonsa Ukrainasta pysyvästi, luovuttaa laittomasti miehittämiensä ukrainalaisalueiden hallinta ja lopettaa syyttömiin siviileihin kohdistuvat hyökkäykset. Cleverly kuvailee Venäjän iskuja siviilejä vastaan raakalaismaisiksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Putinin ilmoitusta on kritisoinut myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, joka painotti venäläispresidentin olleen valmis pommittamaan muun muassa sairaaloita ja kirkkoja sekä joulukuun 25. päivänä että uudenvuodenpäivänä.

Yhdysvallat ja Saksa lupasivat eilen lähettää lisää aseita Ukrainalle. Valkoisen talon lausunnon mukaan Yhdysvallat toimittaa Ukrainaan Bradley-panssarivaunuja. Saksan hallituksen tiedottaja täsmensi tänään, että Saksa toimittaa Ukrainalle jo lähiviikkoina noin 40 Marder-panssarivaunua. Molemmat maat aikovat myös kouluttaa ukrainalaisia niiden käyttöön.

Lisäksi sekä Yhdysvallat että Saksa toimittavat Ukrainalle Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän.

Ranska puolestaan lupasi jo keskiviikkona Ukrainalle AMX-10 RC -panssariajoneuvoja.

Ukrainan ulkoministerin mukaan maa tulee tänä vuonna saamaan sellaisia aseita käyttöönsä, joita se ei vielä viime vuonna saanut.

–  Meillä on hyvien uutisten ryöppy aseita koskien, ja lisää on luvassa. Hampaiden kiristely Kremlissä ja itku Venäjän televisiossa tulee olemaan yhä isompaa näiden uutisten jälkeen, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi ukrainalaismedian mukaan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi