play

Kaikki Moskovan alueella konserttisaliin hyökänneet otettu kiinni, sanoo Putin – väitti hyökkääjien yrittäneen paeta Ukrainaan

Kuvassa viranomainen Moskovan terrori-iskun tapahtumapaikalla lauantaina.

Kuvassa viranomainen Moskovan terrori-iskun tapahtumapaikalla lauantaina. Kuva: AFP

STT

Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi lauantaina ensimmäistä kertaa terroristihyökkäystä Moskovan alueella Krasnogorskissa, jossa on viranomaisten mukaan kuollut ainakin yli 130 ihmistä. Tutkintakomitean mukaan iskun uhriluku voi yhä nousta.

Televisioidussa puheessaan Putin kutsui hyökkäystä raakalaismaiseksi ja veriseksi terrori-iskuksi ja julisti kansallisen surupäivän sunnuntaiksi.

Putin sanoi, että kaikki hyökkääjät on otettu kiinni ja että heitä rangaistaan. Hän väitti myös hyökkääjien yrittäneen paeta Ukrainaan.

Putin tai muut Venäjän viranomaiset eivät toistaiseksi ole maininneet äärijärjestö Isisiä tai sen haaraa Isis-K:ta, vaikka jälkimmäinen ryhmä ilmoittautui iskun tekijäksi. Venäjä väitti jo aiemmin lauantaina hyökkääjillä olleen yhteyksiä Ukrainassa ja heidän aikoneen paeta Ukrainaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kaikki neljä terrorihyökkäyksen tekijää, jotka ampuivat ja tappoivat ihmisiä, on otettu kiinni. He olivat matkalla kohti Ukrainaa, Putin sanoi.

Venäjän sisäministeriön mukaan kaikki hyökkääjät olivat ulkomaiden kansalaisia. Mediatietojen mukaan ainakin osa heistä olisi ollut tadzhikistanilaisia.

Isis-K sanoi hyökkääjiä olleen neljä ja heidän paenneen turvallisesti tukikohtaansa. Myös Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan iskuun osallistui ainakin neljä ihmistä.

Isis-K kertoi myöhemmin Telegram-kanavallaan, että iskun tekivät järjestön neljä jäsentä, jotka olivat aseistautuneet konekiväärein, pistoolein, puukoin ja palopommein.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjä on taistellut Isisiä vastaan muun muassa Syyriassa, minkä lisäksi Isisillä on ollut soluja Etelä-Venäjän muslimienemmistöisissä tasavalloissa Ingushiassa, Tshetsheniassa ja Dagestanissa.

Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n mukaan 11 ihmistä on otettu kiinni perjantain terrori-iskuun liittyen. Heidän joukossaan oli viranomaisten mukaan neljä hyökkääjää.

Putin vannoi kaikkia iskuun osallistuneita sekä sen suunnittelijoita ja tukijoita rankaistavan.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanslia kiisti Ukrainalla olleen mitään tekemistä Moskovan alueen konserttisalihyökkäyksen kanssa. Presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak kutsui X-viestissään Kremlin väitteitä täysin perättömiksi ja absurdeiksi sekä lisäsi Ukrainan olleen valmistautunut tällaisiin syytöksiin Venäjän puolelta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ukraina oli itse aiemmin syyttänyt iskusta Venäjän hallintoa. Ukrainan tiedusteluelin epäili perjantaina Telegramissa, että isku junailtiin Putinin määräyksestä. Motiiviksi sanottiin Ukrainan sodan laajentaminen ja eskalaatio.

Tutkintakomitean mukaan kiinni otettujen kuulustelut on jo aloitettu, kertoi venäläinen Interfax-uutistoimisto. Sosiaalisessa mediassa levisi toistaiseksi vahvistamattomia videoita, joissa yksi kuulustelluista sanoi tulleensa Venäjälle Turkista.

Maastopukuiset hyökkääjät avasivat konserttisalissa tulen, minkä jälkeen rakennuksessa levisi tulipalo. Asia selviää videolta, jonka aitouden BBC on todentanut.

Joukkoampumisen yhteydessä syttynyt tulipalo saatiin yön aikana valtaosin taltutettua, Moskovan alueen kuvernööri Andrei Vorobjov sanoi viestipalvelu Telegramissa varhain lauantaina. Kuvernöörin mukaan paikalla oli vielä joitakin palopesäkkeitä, mutta pelastushenkilöstö pääsi sisälle saliin.

Viranomaisten mukaan perjantaina konserttisaliin hyökänneet ja siellä yleisöön ampuneet hyökkääjät sytyttivät paikalla tulipalon syttyvällä nesteellä. Komitean mukaan alustavien tietojen mukaan ihmiset kuolivatkin ampumahaavoihin tai savun aiheuttamaan myrkytykseen.

Venäjän terveysministerin Mihail Murashkon mukaan hyökkäyksen jäljiltä sairaalahoitoon vietiin yli sata ihmistä. Sairaalahoitoa tarvitsevien joukossa oli myös lapsia. Valtaosa potilaista oli aikuisia, joista kymmenien tilaa kuvailtiin vakavaksi.

Iskun kohteena ollut Crocus City Hall -konserttisalirakennus on osa laajaa Crocus City -rakennuskompleksia, johon kuuluu myös muun muassa tavaratalo. Crocus City sijaitsee Moskovan alueeseen kuuluvassa Krasnogorskissa Moskovan keskustasta luoteeseen.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin ilmoitti peruneensa kaikki julkiset tapahtumat viikonloppuna Moskovan alueella.

Vahvistettua tietoa siitä, kuinka monta ihmistä rakennuksessa oli hyökkäyksen alkaessa, ei ole kerrottu. Bell-uutiskanavan mukaan kohteena ollut konsertti oli loppuunmyyty ja myytyjen lippujen perusteella rakennuksessa olisi ollut runsaat 6  000 ihmistä. BBC:n mukaan rakennuksen täysi kapasiteetti oli verkkosivujen mukaan 9  500 ihmistä.

Sosiaalisessa mediassa julkaistiin illalla useita videoita ja kuvia laajalle levinneestä tulipalosta konserttisalirakennuksen suunnalla. Venäjä kutsui Moskovan tapahtumia "veriseksi terrori-iskuksi".

Viranomaisten mukaan hyökkäyksestä on aloitettu terrorismitutkinta.

Yhdysvallat varoitti venäläisviranomaisia aiemmin maaliskuussa terrori-iskun mahdollisuudesta, Valkoinen talo sanoi tunteja joukkoampumisen jälkeen.

Valkoinen talo tähdensi Yhdysvaltain hallinnolla olleen tietoa Moskovaan suunnitellusta terrori-iskusta, jonka kohteena saattaisivat olla suuret kokoontumiset, mukaan lukien konsertit.

Monien muiden maiden tavoin Suomen Moskovan-suurlähetystö kehotti aiemmin maaliskuussa välttämään julkisia kokoontumisia Moskovassa. Varoitus lisättiin matkustussuosituksen yhteyteen sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen suurlähetystö Moskovassa oli varoittanut terrori-iskujen vaarasta.

Tapahtumat konserttisalissa muistuttivat 2000-luvun merkittävistä terrori-iskuista Venäjällä. Venäjällä tehtiin mittavia terrori-iskuja, kun Venäjän joukot kävivät taisteluita separatistien kanssa Tshetsheniassa.

Vuonna 2002 tshetsheenimilitantit ottivat noin 800 ihmistä panttivangeiksi moskovalaisessa Dubrovka-teatterissa. Kun kaksi päivää myöhemmin Venäjän erikoisjoukot hyökkäsivät rakennukseen, 129 panttivankia ja 41 tshetsheenimilitanttia kuoli, valtaosa myrkytykseen venäläisjoukkojen käyttämästä myrkkykaasusta.

Kaksi vuotta myöhemmin tshetsheenimilitantit hyökkäsivät kouluun Etelä-Venäjän Beslanissa ja ottivat satoja panttivankeja. Tuolloinen tilanne päättyi niin ikään kaksi päivää myöhemmin verilöylyyn, jossa kuoli yli 330 ihmistä, joista noin puolet oli lapsia.

STT:n työryhmä: Ayla Albayrak, Jussi Lankinen, Arttu Mäkelä, Lassi Lapintie, Ville Väänänen. Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi