play

Putin määräsi Ukrainan sotaan joulutauon – Turkin Erdogan ja patriarkka Kirill kannustivat Putinia tulitaukoon

Kuva: Dimitar Dilkoff

STT

Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt Ukrainaan tulitauon huomiseksi ja ylihuomiseksi, Kreml kertoo. Tulitauko alkaa huomenna puoliltapäivin Moskovan aikaa jatkuu koko ylihuomisen ajan. Moskovan aika on tunnin Suomen aikaa edellä.

Venäjällä noudatetaan juliaanista kalenteria, jonka mukaan huomenna on jouluaatto ja ylihuomenna joulupäivä.

Aiemmin torstaina Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja, patriarkka Kirill ehdotti ortodoksisen joulun ajaksi tulitaukoa Ukrainaan. Venäjällä ja Ukrainassa on perinteisesti vietetty joulua juliaanisen kalenterin mukaisesti vasta tammikuussa, joskin viime vuonna Ukrainan kirkko salli joulunvieton myös gregoriaanisen kalenterin mukaan eli läntisessä aikataulussa.

Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kehotti aiemmin tänään käydyssä puhelinkeskustelussa Putinia julistamaan yksipuolisen tulitauon Ukrainaan, kertoi Turkin presidentin kanslia.

– Presidentti Erdogan sanoi, että vaatimuksia rauhaan ja neuvotteluihin pitäisi tukea yksipuolisella tulitauolla ja näkemyksellä (Ukrainan sodan) oikeudenmukaisesta ratkaisusta, Erdogan sanoi hänen kansliansa mukaan.

Putin vastasi olevansa avoin vuoropuheluun Ukrainan kanssa, jos Ukraina ottaa huomioon "uudet alueelliset realiteetit". Kremlin mukaan vuoropuhelun ehtona on se, että Ukraina hyväksyy Venäjän miehittämät (Ukrainan) alueet venäläisiksi.

Erdogan keskusteli myöhemmin myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa, mutta ei maininnut tälle vaatimusta yksipuolisesta tulitauosta.

Turkki isännöi Ukrainan sodan kahta varhaista neuvottelukierrosta ja auttoi solmimaan YK:n tukeman sopimuksen, jolla saatiin Ukrainan viljatoimitukset Mustanmeren kautta alkamaan uudelleen. Erdogan on myös toistuvasti yrittänyt saada Putinin ja Zelenskyin Turkkiin rauhanhuippukokoukseen.

Ensimmäinen erä Ukrainan rintamalla sotilasyhtiö Wagnerin riveissä taistelleita venäläisvankeja on saanut armahduksen, yhtiön omistaja Jevgeni Prigozhin kertoi. Hän ilmoitti asiasta torstaina julkaistulla videolla.

Prigozhinin on raportoitu kiertäneen viime kesänä venäläisissä vankiloissa rekrytoimassa vankeja Wagnerin taistelijoiksi. Vangeille tarjottiin vapautta korvaukseksi puolen vuoden sotimisesta.

Wagnerin taistelijat ovat olleet merkittävä apu Venäjän asevoimille Ukrainan rintamalla.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi