play

Britannian uusi pääministeri Keir Starmer aloitti hallituksensa kokoamisen – uudeksi ulkoministeriksi David Lammy

Britannian uusi pääministeri Keir Starmer tarttui työhön oitis.

Britannian uusi pääministeri Keir Starmer tarttui työhön oitis. Kuva: Henry Nicholls

STT-Lehtikuva

Britanniassa työväenpuolueen murskavoitto parlamenttivaaleissa merkitsi 61-vuotiaan Keir Starmerin nousua maan uudeksi pääministeriksi.

Uuden virka-asuntonsa edustalla perjantaina pitämässään puheessa Starmer kiitti ensin edeltäjäänsä Rishi Sunakia tämän työstä pääministerinä.

Starmer kuvaili työväenpuolueen voiton parlamenttivaaleissa merkitsevän uutta aikakautta Britanniassa.

–  Hallitukseni palvelee teitä, riippumatta siitä, äänestittekö työväenpuoluetta tai ette, Starmer vakuutti BBC:n mukaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Starmerin mukaan muutostyö alkaa välittömästi ja Britannia rakennetaan uudelleen.

Työhön uusi pääministeri tarttui heti ja nimitti perjantaina uudeksi ulkoministeriksi 51-vuotiaan David Lammyn. Tämä korvaa tehtävässä konservatiivien David Cameronin.

Lammy on ollut työväenpuolueen kansainvälisten asioiden edustaja yli kaksi vuotta ja tehnyt tuona aikana omien laskujensa mukaan yli 40 ulkomaanvierailua.

Uudeksi sisäministeriksi Starmer nimitti puolestaan 55-vuotiaan Yvette Cooperin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Perjantaina työväenpuolueelle oli kertynyt alahuoneeseen 412 paikkaa, mikä antaa sille yli 170 paikan enemmistön. Edellisistä vuoden 2019 vaaleista puolueen paikkaluku kasvoi 211:llä. Britannian vaalitavasta johtuen työväenpuolueen osuus äänistä oli runsaat 30 prosenttia, mutta alahuoneen 650 paikasta se sai yli 60 prosenttia, kertoi BBC.

Perjantai-iltana Suomen aikaa yksi paikka oli vielä jakamatta.

Konservatiivien paikkaluku oli perjantaina 121, missä oli pudotusta 250 edellisiin vaaleihin verrattuna.

Väistynyt pääministeri Rishi Sunak kertoi eroavansa myös konservatiivien puheenjohtajan paikalta, kunhan järjestelyt hänen seuraajansa nimeämiseksi on tehty.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Olen pahoillani. Olen kuullut teidän vihanne ja pettymyksenne ja otan vastuun, hän sanoi.

Sunak tunnusti jo varhain perjantaina työväenpuolueen voittaneen. Sunak kommentoi asiaa sen jälkeen, kun hän varmisti oman paikkansa parlamentin alahuoneessa.

–  Työväenpuolue on voittanut nämä parlamenttivaalit, ja olen soittanut Sir Keir Starmerille onnitellakseni häntä voitosta, Sunak sanoi käyttäen Starmerin aateloimisen takia annettua etuliitettä.

Sunakin mukaan valta tulee vaihtumaan rauhanomaisesti ja hyvässä hengessä. Sunak sanoi myös ottavansa henkilökohtaisesti vastuun konservatiivien vaalitappiosta.

Starmer sai perjantaina onnitteluja ympäri maailmaa. Muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi onnitteli häntä ja vakuutti Ukrainan ja Britannian pysyvän liittolaisina.

–  Puolustamme ja edistämme edelleen yhteisiä arvojamme eli elämää, vapautta ja sääntöihin perustuvaa kansainvälistä järjestystä, Zelenskyi kertoi viestipalvelu X:ssä.

Myös Suomen pääministeri Petteri Orpo (kok.) osoitti Starmerille sydämelliset onnittelut.

–  Britannia kuuluu Suomen tärkeimpiin turvallisuus- ja talouskumppaneihin. Odotan innolla tiiviin yhteistyön jatkumista ja maidemme välisten erinomaisten suhteiden syventämistä, Orpo viestitti X:ssä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron onnitteli Starmeria ja sanoi Ranskan ja Britannian jatkavan yhteistyötään rauhan ja turvallisuuden, ilmaston sekä tekoälyn saralla.

Sen sijaan Venäjä sanoi, "ettei ole optimistinen" muutoksesta Britannian ja Venäjän vaikeissa suhteissa työväenpuolueen voiton jälkeen.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi