play

Laitaoikeisto on ottamassa voiton Ranskan parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella – äänestysprosentti jopa 65

STT–AFP

Laitaoikeiston Kansallinen liittouma (RN) on ottamassa voiton Ranskan parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella noin kolmasosalla äänistä. Alustavien tulosten mukaan 28-vuotiaan Jordan Bardellan johtama RN ja sen koalitio on voittamassa 33,2 prosentilla äänistä.

Vasemmistolainen Uusi kansanrintama on tulossa toiseksi 28,1 prosentilla äänistä. Presidentti Emmanuel Macronin keskustalainen Yhdessä-vaaliliitto on jäämässä kolmanneksi noin 20,8 prosentilla äänistä.

Alustavien tietojen mukaan vaalien äänestysprosentti oli 65, kun mukaan on laskettu myös hylätyt äänet. Se on huomattavasti suurempi kuin toissa vuoden parlamenttivaaleissa, jolloin 47,5 prosenttia ranskalaisista kävi äänestämässä ensimmäisellä kierroksella.

Mielipidemittaukset osoittavat, että laitaoikeisto on saamassa enemmistön 577-paikkaisessa Ranskan kansalliskokouksessa eli parlamentissa. On kuitenkin vielä epäselvää, saako puolue yksinkertaiseen enemmistöön tarvittavat 289 paikkaa, joka takaisi sille vallan parlamentissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhteisvaluutta euron kurssi nousi maanantaina suhteessa dollariin, kun huoli menoja ajavan laitaoikeistopuolueen enemmistövallasta parlamentissa keveni.

Ennusteet vaihtelevat jyrkästi eri laitosten välillä. Isos-mielipidemittauslaitoksen mukaan Marine Le Penin laitaoikeistolainen RN on saamassa 230–280 paikkaa parlamentissa, kun taas mielipidemittauslaitos IFOP ennusti puolueelle 240–270 paikkaa. Tutkimuslaitos Elabe ennusti laitaoikeistolle ainoana 260–310 paikkaa eli mahdollisuuden yksinkertaiseen enemmistöön.

Ranskalaiset äänestivät sunnuntaina ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa, koska Macron hajotti maan parlamentin hänen puolueensa kärsittyä tappion EU-vaaleissa. Myös tuolloin laitaoikeisto keräsi taakseen vahvan kannatuksen.

Vasemmiston liittouma ja Macronin vaaliliitto toivovat taktisen äänestyksen estävän RN:n ehdokkaiden lisäpaikkojen saamisen, jolloin puolue ei yltäisi yksinkertaiseen enemmistöön.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Verkkolehti Politicon mukaan Macronin keskustalainen parlamenttiryhmä kutistuu 250 edustajasta alle sataan. Politicon mukaan keskustalaisiin ehdokkaisiin kohdistuu valtava paine vetäytyä kisasta monilla alueilla ja neuvoa kannattajiaan äänestämään vasemmistoa.

Viikon päästä järjestettävälle toiselle kierrokselle pääsevät ne ehdokkaat, jotka saavat tuekseen vähintään 12,5 prosenttia vaalipiirinsä rekisteröityneistä äänestäjistä. Toisella kierroksella kussakin vaalipiirissä on tavallisesti mukana kaksi, kolme tai joskus neljä ehdokasta.

Ehdokkaiden on ilmoitettava osallistumisestaan toiselle kierrokselle viimeistään tiistai-iltaan mennessä. Vaalien toinen kierros järjestetään 7. heinäkuuta.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi