play

Ulkoministeri Valtonen: Pohjois-Korean ja Venäjän sopimus kertoo Venäjän kapeista harteista

Suurin osa maailmasta ajattelee ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan täysin eri tavalla kuin Pohjois-Korea ja Venäjä.

Suurin osa maailmasta ajattelee ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan täysin eri tavalla kuin Pohjois-Korea ja Venäjä. Kuva: Jussi Nukari

STT

Itä- ja Kaakkois-Aasiassa kiertävä Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee tänään Vietnamissa. Aiemmin viikolla Putin kohautti vierailemalla Pohjois-Koreassa, jossa Venäjä ja Pohjois-Korea solmivat sopimuksen strategisesta kumppanuudesta.

Putinin mukaan sopimukseen sisältyy muun muassa kirjaus keskinäisestä avunannosta, jos toinen maa joutuu hyökkäyksen kohteeksi.

Hän ei myöskään sulkenut pois aseteknologisesta yhteistyöstä Pohjois-Korean kanssa.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoo STT:lle, että sopimus kertoo lopulta Venäjän "kapeista harteista".

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kertoo Venäjän lopulta aika kapeista harteista, että sen läheisin ystävä on kommunistinen diktatuuri, joka on täysin kävellyt omien kansalaisten ja heidän oikeuksiensa yli.

Tämä ei tarkoita, että Suomi ylenkatsoisi yhteistyöstä syntyvää uhkaa, Valtonen sanoo. Suurin osa maailmasta ajattelee hänen mukaansa kuitenkin täysin eri tavalla kuin Pohjois-Korea ja Venäjä.

Tänään ainakin Japani ilmoitti olevansa vakavasti huolissaan vierailun merkityksestä ja erityisesti maiden aseteknologisen yhteistyön mahdollisuudesta. Pohjois-Korea on kiihdyttänyt viime kuukausina ohjuskokeitaan Japaninmerellä.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un puolestaan vakuutti jatkavansa täyden tuen antamista Venäjän toimille Ukrainassa ja kutsui Putinia maansa rakkaimmaksi ystäväksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjois-Koreassa Putin sai riemukkaan vastaanoton seremonioineen. Vastassa oli esimerkiksi tanssijoita ja lippuja liehuttelevia lapsia.

Vietnamissa vastaanoton odotetaan olevan hillitympi, kun maa yrittää säilyttää suhteensa ystävällisinä kaikkiin vieraisiin valtioihin. Erityisesti maa on varonut joutumasta osapuoleksi Yhdysvaltojen ja Kiinan välisessä kilpailussa, jossa molemmat yrittävät kasvattaa vaikutusvaltaansa Kaakkois-Aasiassa. Viime vuoden syyskuussa myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vieraili Vietnamissa.

Yhdysvallat yrittää vähentää riippuvuuttaan Kiinasta korkean teknologian tärkeimpien komponenttien toimittajana ja pitää Vietnamia mahdollisena vaihtoehtona.

Vain noin kolme kuukautta Bidenin vierailun jälkeen myös Kiinan presidentti Xi Jinping teki valtiovierailun Vietnamiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Putin tapaa Hanoissa maan tuoreen presidentin To Lamin sekä maata hallitsevan kommunistisen puolueen pääsihteerin Nguyen Phu Trongin.

Venäjä on tähän mennessä ollut vähäpätöinen kauppakumppani verrattuna Yhdysvaltoihin ja Kiinaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan kulisseissa puhutaan kuitenkin, että pöydällä olisi puolustusyhteistyön mahdollisuus liittyen Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa.

Vietnamilla ja Venäjällä on läheiset suhteet Neuvostoliiton ajoilta, ja Venäjä oli vuosikymmenien ajan merkittävin asetoimittaja Vietnamille.

YK:ssa Vietnam on pidättäytynyt äänestämästä Venäjän hyökkäyksen tuomitsemisen puolesta. Kommunistisen puolueen sanomalehden mukaan Putin on kiittänyt Vietnamia "tasapainoisesta suhtautumisesta kriisiin Ukrainassa".

Asiantuntijoiden mukaan Vietnam kuitenkin lopetti suuret sotilashankinnat vuonna 2022, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, kertoo AFP. Molemmat haluaisivat jatkaa asekauppaa, mutta Vietnam pelkää Yhdysvaltojen pakotteita.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi