play

Aiemmin tuntemattoman varhaisihmisen lajin fossiili löytyi Israelista

Sementtitehtaan louhoksessa lähellä Ramlan kaupungin keskustaa paljastui esihistoriallisia jäänteitä. LEHTIKUVA/AFP

Sementtitehtaan louhoksessa lähellä Ramlan kaupungin keskustaa paljastui esihistoriallisia jäänteitä. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Tutkijat kertovat löytäneensä todisteet aiemmin tuntemattomasta ihmisen sukulaislajista. "Uudentyyppinen varhaisihminen" tunnistettiin luista, jotka löydettiin Israelista.

Sementtitehtaan louhoksessa lähellä Ramlan kaupungin keskustaa paljastui esihistoriallisia jäänteitä, joita ei voida tutkijoiden mukaan sovittaa mihinkään tätä ennen tunnettuun ihmisen sukuiseen lajiin.

Tel Avivin yliopiston ja Jerusalemin heprealaisen yliopiston tutkijat nimesivät "poikkeuksellisen löydön" Nesher Ramla homo -lajiksi.

Fossiilien ikä on 140  000–120  000 vuotta. Tutkijatiimi uskoo, että sukulaisemme on elänyt seudulla samanaikaisesti Homo sapiensin eli nykyihmisen sukulinjan kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Emme ole koskaan kuvitelleet, että Homo sapiensin rinnalla vaelsi alueella arkaainen sukulainen niin myöhään ihmiskunnan historiassa, johtava arkeologi Yossi Zaidner sanoo.

Nesher Ramla -ihmisillä oli yhteisiä piirteitä sekä neandertalinihmisen että Homo sapiensin kanssa.

–  Samanaikaisesti tämä laji oli hyvin erilainen kuin nykyajan ihminen. Sillä on täysin erilainen kallorakenne, ei leukaa ja erittäin suuret hampaat.

Zaidnerin mukaan löydöt osoittavat, että Nesher Ramla homolla oli edistyksellisiä kivityökalujen tuotantotekniikoita. Se eli todennäköisesti vuorovaikutuksessa paikallisten Homo sapiensien kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tutkijat ehdottivat, että jotkut Israelista aiemmin löydetyt fossiilit, jotka juontavat juurensa jopa 400  000 vuoden taakse, voisivat kuulua samaan esihistorialliseen ihmistyyppiin kuin nyt tunnistettu laji.

Teoriat ehkä uusiksi

Varhaisihmislajin löytäminen Lähi-idästä haastaa hyväksytyt ideat, joiden mukaan neandertalilaiset ovat saaneet alkunsa Euroopasta.

–  Ennen näitä uusia löydöksiä useimmat tutkijat uskoivat neandertalilaisten olevan 'eurooppalainen tarina', jossa neandertalilaisten pienten ryhmien oli pakko muuttaa leviävien jäätiköiden vuoksi etelään, Tel Avivin yliopiston Israel Hershkov itz kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tuloksemme viittaavat siihen, että Länsi-Euroopan neandertalit olivat vain jäännöksiä paljon suuremmasta väestöstä, joka asui täällä Levantissa –  eikä päinvastoin.

Uuden teorian mukaan pienet Nesher Ramla -tyyppiset ryhmät todennäköisesti muuttivat Eurooppaan, missä myöhemmin kehittyi neandertalilaisia​, sekä Aasiaan, missä kehittyi samanlaisten piirteiden populaatioita.

Tutkijoiden mukaan tämä saattaa myös selittää, kuinka joitain Homo sapiens -geenejä on löydetty neandertalilaisista, jotka oletettavasti asuivat Euroopassa kauan ennen Homo sapiensin saapumista.

Lontoon luonnonhistoriallisen museon professori Chris Stringer sanoo israelilaisten löytöjen olevan tärkeitä, mutta kyseenalaistaa väitteen siteestä neandertalilaisiin.

–  Minusta on tällä hetkellä liian pitkälle menevää linkittää joitain vanhempia Israelin fossiileja neandertalilaisiin, Stringer kertoi BBC:lle.

Euroopan neandertalilaisten dna:ta tutkivat geenitieteilijät ovat aiemmin olettaneet, että on ollut olemassa neandertalilaisten kaltainen ihmislaji, jota he kutsuvat "kadonneeksi väestöksi" tai "X-populaatioksi". Teorian mukaan se olisi sekoittunut Homo sapiensiin yli 200  000 vuotta sitten.

Israelilaiset tutkijat ehdottavat, että Euroopan, Afrikan ja Aasian risteyksessä elänyt Nesher Ramla homo saattaa olla tämä puuttuva linkki.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi