play

Ainakin 53 ihmistä on kuollut liikenneonnettomuudessa Meksikossa, lisäksi kymmeniä loukkaantui

Paikallisten viranomaisten mukaan monet onnettomuuden uhrit olivat kuorma-autossa piileskelleitä siirtolaisia. LEHTIKUVA / AFP

Paikallisten viranomaisten mukaan monet onnettomuuden uhrit olivat kuorma-autossa piileskelleitä siirtolaisia. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Meksikossa ainakin 53 ihmistä kuoli torstaina, kun heitä kuljettanut kuorma-auto törmäsi tukimuuriin ja kaatui eteläisessä Chiapasin osavaltiossa. Lisäksi lähes 60 ihmistä loukkaantui.

Paikallisten viranomaisten mukaan monet onnettomuuden uhrit olivat kuorma-autossa piileskelleitä siirtolaisia. Heidän kansallisuuksistaan ei tuoreeltaan ollut tietoa. Mediatietojen mukaan autossa oli yli sata ihmistä.

Guatemalaan rajoittuva Chiapasin osavaltio on merkittävä kauttakulkureitti Keski-Amerikasta Yhdysvaltoihin pyrkiville paperittomille siirtolaisille.

–  Onnettomuudesta selviytyneiden mukaan suurin osa (autossa olleista) oli Guatemalasta, Chiapasin osavaltion pelastuspalvelujohtaja Luis Manuel Garc ia sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viranomaisten mukaan vaikuttaa siltä, että auton kuljettaja ajoi ylinopeutta, kun hän menetti ajoneuvonsa hallinnan osavaltion pääkaupunkiin Tuxtla Gutierreziin johtavalla maantiellä. Kuljettajan kerrotaan paenneen onnettomuuspaikalta.

Chiapasin kuvernööri Rutilio Escandon lupaili onnettomuudessa loukkaantuneille nopeaa apua. Hänen mukaansa poliisi selvittää, kenen syytä onnettomuus oli.

Guatemalan presidentti Alejandro Giammattei puolestaan sanoi Twitterissä julkaistussa lausunnossa, että maan kansalaisille järjestetään konsuliapua.

Yhdysvaltalaislehti New York Timesin mukaan torstain turma on tuhoisimpia siirtolaisiin liittyneitä onnettomuuksia vuosikymmeniin. Lehden mukaan maaliskuussa 13 siirtolaista kuoli auto-onnettomuudessa Kaliforniassa lähellä rajaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rajalle pyritään kuorma-autoissa ja kävellen

Siirtolaisten sullominen kuorma-autoihin on alueella toimiville ihmissalakuljettajille tyypillistä. Meksikosta suunnataan kohti Yhdysvaltain rajaa.

Osa siirtolaisista liittyy osaksi pitkiä kulkueita, joissa suuri osa matkasta taivalletaan jalan. Kävellen Yhdysvaltoihin pyrkiviä ihmisiä uhkaavat matkalla muun muassa rajut sääolosuhteet sekä rikolliskartellit.

Meksikolaisviranomaisten mukaan on mahdollista, että torstain onnettomuudesta selvinneillä on mahdollisuus väliaikaiseen oleskelulupaan maassa humanitaaristen syiden perusteella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Köyhyyttä ja väkivaltaa kotimaistaan pakenevien siirtolaisten määrä on noussut sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aloitti kautensa vuoden alussa ja lupasi lieventää edeltäjänsä Donald Trumpin jyrkkää rajapolitiikkaa.

AFP:n mukaan Meksikon viranomaiset ovat havainneet maassa yli 190  000 siirtolaista tämän vuoden tammikuun ja syyskuun välisenä aikana. Määrä on kolminkertainen vuoteen 2020 verrattuna. Noin 74  300 ihmistä on karkotettu.

Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n mukaan ainakin 650 ihmistä on kuollut tänä vuonna yrittäessään päästä rajan yli Yhdysvaltoihin. IOM alkoi dokumentoida rajalla tapahtuneita kuolemia vuonna 2014. Sen jälkeen Yhdysvaltain rajalla on kuollut yhteensä ainakin 3  575 ihmistä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi