play

Ajatushautomo: Putin luottaa Ukrainassa yhä enemmän hätäisesti koulutetuista vapaaehtoisista koottuihin joukkoihin

Kuva Harkovasta. LEHTIKUVA/AFP

Kuva Harkovasta. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi Venäjän presidentin Vladimir Putinin luottavan Ukrainassa yhä enemmän hätäisesti koulutetuista vapaaehtoisista koottuihin joukkoihin.

ISW:n mukaan tätä saattavat osin selittää Venäjän presidentin, sotilasjohdon ja puolustusministeriön rakoilevat suhteet. Putinin on kerrottu ohittaneen asevoimien tavanomaisen hierarkian erityisesti Venäjän Harkovan alueella kärsimien tappioiden jälkeen.

Ajatushautomon mukaan hätäisesti koulutettujen yksiköiden muodostaminen ei juuri anna Venäjälle tehokasta taisteluvoimaa Ukrainassa.

ISW kertoo Ukrainan vastahyökkäyksen edenneen Hersonin alueella maan eteläosassa. Venäjän joukkojen kerrotaan pyrkivän pikemminkin hidastamaan Ukrainan joukkojen etenemistä kuin pysäyttämään sitä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ajatushautomo arvioi Venäjän joukkojen pyrkivän todennäköisesti vetäytymään harkitummin ja hallitummin Hersonin alueen länsiosasta välttääkseen Harkovan kaltaisen kaoottisen pakenemisen.

Energoatom: Venäjä tehnyt ohjusiskun ukrainalaisydinvoimalaan

Ukrainan ydinvoimaloita operoivan Energoatomin mukaan Venäjä on tehnyt tänään ohjusiskun Mykolajivissa sijaitsevaan Pivdennoukrainskin ydinvoimalaan.

Energoatom kertoi Telegramissa voimakkaan räjähdyksen tapahtuneen vain 300 metrin päässä ydinvoimalan reaktoreista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Räjähdyksen kerrotaan aiheuttaneen tuhoa muun muassa voimalan ikkunoille, mutta reaktorien kerrotaan toimivan yhä normaalisti. Myös henkilövahingoilta vältyttiin.

Mykolajivin kaupunki sijaitsee Etelä-Ukrainassa.

Brittitiedustelu: Venäjä menettänyt ainakin neljä taistelukonetta

Britannian sotilastiedustelun mukaan Venäjä on menettänyt ainakin neljä taistelukonetta Ukrainassa viimeisen kymmenen päivän aikana. Kaikkiaan Venäjän arvioidaan menettäneen noin 55 konetta hyökkäyssotansa aikana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjän ilmavoimat on saattanut alkaa ottamaan suurempia riskejä Ukrainan menestyttyä vastahyökkäyksissään, arvioi Britannian puolustusministeriö tiedusteluraportissaan. Venäläislentäjien tilannetietoisuuden kerrotaan lisäksi olevan usein heikkoa.

Zelenskyi: "Tämä on valmistautumista tuleviin tapahtumiin"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vakuutti jokailtaisessa puheessaan sunnuntai-iltana Ukrainan vapauttavan lopulta kaikki Venäjän valloittamat alueet.

Zelenskyi myös korosti, että vaikka Ukrainan joukot ovat viime aikoina saaneet paljon voittoja, meneillään on myös valmisteluja tulevaan.

–  Nyt voi vaikuttaa siltä, että voittojen sarjan jälkeen meillä olisi jonkinlaista hiljaiseloa. Mutta tämä ei ole hiljaiseloa. Tämä on valmistautumista tuleviin tapahtumiin, Zelenskyi sanoi.

Venäjä kiistää syytökset Izjumin kaupungista löydetystä joukkohaudasta

Venäjä väittää Ukrainassa Izjumin kaupungista löydetyn joukkohaudan olevan valhetta. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov vastasi maanantaina lehdistötilaisuudessa syytöksiin venäläissotilaiden hirmuteoista Ukrainassa. Peskov kuvaili syytöksiä valheiksi ja kertoi Venäjän puolustavan totuutta Izjumin tapahtumista.

Izjumin joukkohautapaikalle on arvioitu haudatun yli 400 ihmisen ruumiit, joista merkittävän osan on kerrottu olevan siviilejä. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan monissa Izjumista esiin kaivetuissa ruumiissa on ollut kidutuksen merkkejä.

Ukrainan sisäministeriön mukaan Izjumin haudoista oli sunnuntai-iltapäivään mennessä nostettu noin 60 ruumista. YK on ilmoittanut haluavansa lähettää ryhmän tutkimaan Izjumin joukkohautaa.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi