play

Asiantuntija Ylelle: Tukipaketti vahvistaa nopeasti Ukrainan asemaa, mutta ei vielä käännä sotaa sen voitoksi

Ukrainassa on sodittu jo yli kaksi vuotta. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

Ukrainassa on sodittu jo yli kaksi vuotta. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Henna Sotamaa-Leino

Yhdysvaltain myöhään lauantai-iltana myöntämä tukipaketti on todella merkittävä asia Ukrainalle ja sen tulevaisuudelle, arvioi sotatieteen tohtori Ilmari Käihkö Ylen haastattelussa.

Käihkön mukaan 60 miljardin dollarin eli 55 miljardin euron paketti tulee vahvistamaan nopeasti Ukrainan asemaa sodassa. Tähän asti Yhdysvallat on tukenut Ukrainaa kaikkiaan 42 miljardilla. Nyt myönnetyn tukipaketin suuruusluokka on poikkeuksellinen.

– Tämä on aivan valtava summa rahaa, joka menee nyt Ukrainan aseostoihin, ammuksiin ja koulutukseen, Käihkö kuvaa Ylelle.

Käihkön mukaan paketti tasaa voimatasapainoa, joka on ollut Venäjän eduksi viime vuoden lopulta lähtien. Käihkö kuitenkin pitää optimistisena tulkintana sitä, että paketti kääntäisi sodan Ukrainan voitoksi ja sota saataisiin sen avulla loppumaan.

– Varautuisin siihen, että tämä sota myös pitkittyy.

Käihkön mukaan tukipaketti voi jäädä Yhdysvaltain viimeiseksi etenkin, jos Donald Trump voittaa marraskuussa pidettävät presidentinvaalit. Käihkö näkee, että Euroopan rooli kasvaa Ukrainan tukemisessa. Yhdysvaltain tukipaketti antaa osaltaan Euroopalle aikaa saada ammustuotantoaan kuntoon.

– On todella avoin kysymys, pystyykö Eurooppa lähivuosina tuottamaan yhtä paljon materiaalia, mitä Venäjä pystyy tuottamaan, Käihkö sanoo Ylelle.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi