play

Ukrainalaislasten pakkosiirrot Venäjälle kansanmurha, sanoo Euroopan neuvosto

Päätöksen mukaan todisteet osoittavat, että kaapatut lapset ovat joutuneet venäläistämisprosessiin, jossa heille uudelleenkoulutetaan Venäjällä kieltä, kulttuuria ja historiaa. Kuvassa koulussa sijaitseva pommisuoja Kiovassa.

Päätöksen mukaan todisteet osoittavat, että kaapatut lapset ovat joutuneet venäläistämisprosessiin, jossa heille uudelleenkoulutetaan Venäjällä kieltä, kulttuuria ja historiaa. Kuvassa koulussa sijaitseva pommisuoja Kiovassa. Kuva: AFP / Lehtikuva

STT

Euroopan neuvoston mukaan Venäjän tekemät ukrainalaislasten pakkosiirrot Venäjälle ovat kansanmurha.

Neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen torstaina hyväksymän päätöksen mukaan todisteet tapahtumista sopivat kansainväliseen kansanmurhan määritelmään.

Päätöksen mukaan todisteet osoittavat, että kaapatut lapset ovat joutuneet venäläistämisprosessiin, jossa heille uudelleenkoulutetaan Venäjällä kieltä, kulttuuria ja historiaa.

–  Ukrainalaislasten siirrot on selkeästi suunniteltu ja organisoitu järjestelmällisesti valtion linjauksena, päätöksessä todettiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Päätöksen mukaan toimien tarkoituksena on ollut tuhota kaikki siteet lasten ukrainalaiseen identiteettiin.

Vuonna 1949 perustetussa Euroopan neuvostossa on 46 jäsenvaltiota. Jäsenmaina on Euroopan unionin maiden lisäksi myös muun muassa Turkki ja Ukraina.

Venäjä erotettiin viime vuonna muun muassa ihmisoikeuksien suojeluun keskittyvästä neuvostosta.

Ukrainan mukaan ainakin 16  000 lasta on siirretty Venäjälle viime vuoden helmikuun jälkeen. Tarkkoja lukuja on kuitenkin vaikeaa saada.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsui päätöstä merkittäväksi.

–  Ukrainalaislasten siirrot ovat osa Venäjän täysin harkittuja toimia kansamme identiteetin poistamiseksi ja ukrainalaisuuden tuhoamiseksi, Zelenskyi sanoi torstai-iltaisessa puheessaan.

Zelenskyin mukaan päätös auttaa kansainvälisen yhteisön tavoitteissa saada Venäjä ja sen johtajat vastuuseen tapahtuneesta.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi