play

Australia palautti 17 kansalaistaan Syyrian vankileireiltä – jäljellä olevien suomalaisten tilanteessa ei muutosta

Australia aikoo palauttaa kaikkiaan kuutisenkymmentä naista ja lasta Syyrian vankileireiltä.  LEHTIKUVA/AFP

Australia aikoo palauttaa kaikkiaan kuutisenkymmentä naista ja lasta Syyrian vankileireiltä. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Australia on palauttanut toistakymmentä kansalaistaan Syyrian pahamaineisilta al-Holin ja Rojin vankileireiltä, joissa nämä olivat olleet vuosien ajan äärijärjestö Isisin kukistumisesta lähtien. Australiaan palautettujen joukossa oli 13 lasta ja neljä aikuista naista.

Nyt tehty palautus oli suunnitelluista palautuksista ensimmäinen. Australian aikeena on palauttaa kaikkiaan 20 australialaista naista ja 40 lasta leireiltä. Vangit ovat epäiltyjen Isis-taistelijoiden perheenjäseniä.

Kuten monissa maissa, Isis-taistelijoiden vaimojen ja lasten palauttaminen maahan on ollut poliittisesti kiistanalainen kysymys Australiassa, jossa erityisesti konservatiivit pitävät heitä turvallisuusuhkana.

Aiemmin tällä viikolla myös Kanada kertoi kotiuttaneensa kaksi naista ja kaksi lasta Syyrian leireiltä. Maa nosti saman tien syytteet terrorismin tukemisesta yhtä naista vastaan. Myös Kanadalle kyse oli ensimmäisestä kerrasta, kun maa kotiuttaa kansalaisiaan Syyrian leireiltä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maa oli vastustellut kotiutuksia vuosien ajan, vaikka leireillä on ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin arvion mukaan jopa 50 kanadalaista.

Ulkoministeriöstä kerrotaan STT:lle, että Syyrian leireillä yhä olevien suomalaisten tilanteessa ei ole tapahtunut muutosta. Suomi on kotiuttanut leiriltä yhteensä 26 lasta ja yhdeksän aikuista naista. Viimeisin kotiutus on tapahtunut joulukuussa 2021. Jäljellä on kymmenkunta suomalaista, joista suurin osa on lapsia.

Suomen epäonnistuminen suomalaislasten kotiuttamisessa al-Holin leiriltä Pohjois-Syyriasta rikkoi lasten oikeuksia, sanoi YK:n lapsen oikeuksien komitea päätöksessään lokakuun alkupuolella. Suomen ulkoministeriön mukaan lopuissa kotiutuksissa ei ole voitu edetä, koska lasten vanhemmat kieltäytyvät yhteydenpidosta, eikä palautuksiin voida väkisinkään ryhtyä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi