play

"Jumala suojelkoon kuningas Charlesia" – Charles sai kruununsa historiallisissa juhlallisuuksissa

Markku Uhari, Ayla Albayrak, Mimma Lehtovaara/STT

Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Charles III on kruunattu Lontoossa. Hän on järjestyksessään 40. monarkki, jonka kruunajaiset pidettiin Westminster Abbeyssä.

Canterburyn arkkipiispa Justin Welby asetti Charlesin päähän Pyhän Edwardin kruunun, jota Britanniassa käytetään ainoastaan kruunaamisissa. Varsinainen kruunaamisen hetki oli lauantaina Suomen aikaa noin kello 14. Kaikkiaan kruunajaisseremonia kesti noin kaksi tuntia.

–  Jumala suojelkoon kuningas Charlesia! Kauan eläköön kuningas Charles! Eläköön hän ikuisesti! toistettiin kruunajaisissa.

Seremoniassa myös kuningatarpuoliso Camilla kruunattiin.

Edellisen kerran kruunajaiset nähtiin Britanniassa vajaat 70 vuotta sitten vuonna 1953, kun Charlesin äiti, kuningatar Elisabet kruunattiin.

Harvinainen on tilaisuus siksikin, että valtaosa monarkioista ei enää järjestä varsinaisia kruunajaisia.

Noin parintuhannen arvovieraan joukko kerääntyi 1000-luvun ensimmäisinä vuosisatoina rakennettuun kirkkosaliin seuraamaan kruunajaisia.

Charlesin ja Camillan perässä Westminster Abbeyyn saapuivat Walesin prinssi ja prinsessa William ja Catherine. Heidän poikansa prinssi George kannatteli isoisänsä kaavun viittaa, kun tämä saapui kirkkosaliin.

Charles saapui Buckinghamin palatsista vaunukulkueessa Lontoon keskustan halki samalla, kun tuhannet reitin varrelle saapuneet ihmiset hurrasivat hänelle. Kruunajaispäivänä Lontoossa sataa.

Kuninkaallisen perheen jäsenistä suurin rooli seremoniassa oli kruununperimysjärjestyksessä seuraavana olevalla Williamilla. Hän kävi kruunaamisen jälkeen vannomassa uskollisuudenvalan isälleen.

Kruunajaisten jälkeen kuningas Charles palasi Buckinghamin palatsiin näyttävässä juhlakulkueessa, jossa kuninkaan ja kuningatarpuoliso Camillan seurana marssi yli 4  000 sotilasta eri aselajeista.

Kruunatut Charles ja kuningatarpuoliso Camilla matkustivat matkan 1700-luvulla valmistetuissa, kullatuissa Gold State Coach -vaunuissa. Vaunut ovat eri kuin ne, joilla kuningas Charles ja kuningatarpuoliso Camilla saapuivat seremoniaan.

Charles kantoi seremonian jälkeen yllään varsinaisen kruunajaiskruunun sijaan yleisemmin käytettyä hallitsijakruunua. Kuninkaan ja kuningatarpuolison perässä kulkueessa kulki Walesin prinssin Williamin perhe, ja heidän perässään vaunussa muita kuninkaallisen perheen jäseniä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Varsinainen kruunajaisseremonia oli monivaiheinen, ja siihen liittyi varsinaisen kruunaamisen lisäksi perinteikkäitä uskollisuudenvaloja ja erilaisten monarkin vallan merkkien eli regaalien ojentelua.

Uskonnollisen tilaisuuden yksi merkittävimmistä hetkistä oli sen puolessavälissä, kun arkkipiispa Welby voiteli Charlesin kädet, otsan ja rintakehän harvinaisella, tilaisuutta varten valmistetulla öljyllä.

Voitelun hetkeä pidetään virallisessa liturgiassa monarkin ja Jumalan välisenä, minkä vuoksi Charlesin ympärille tuotiin sermit eikä sitä näytetty yleisölle.

Voitelun jälkeen Charles puettiin kullanväriseen kaapuun ja hänelle ojennettiin muun muassa viitta, miekka, valtakunnanomena, sormus ja valtikka.

Myöhemmin tilaisuudessa Camilla kruunattiin kuningattareksi.

Westminster Abbeyn arvovieraiden joukossa oli lukuisia valtionpäämiehiä ja kuninkaallisia eri puolilta maailmaa. Paikalle kutsuttiin myös erilaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen edustajia.

Yksi etukäteen seuratuimmista vieraista oli Charlesin oma poika, prinssi Harry. Kuninkaallisen perheen työtehtävistä sivuun siirtynyt Harry saapui paikalle serkkujensa Beatricen ja Eugenien seurassa, eikä hänen seurassaan odotetusti ollut hänen vaimoaan Meghania. Heidän seurassaan oli myös skandaaleissa viime vuosina ryvettynyt prinssi, Charlesin veli Andrew.

Kuninkaallisen perheen vanhimmat jäsenet, muun muassa prinsessa Anne ja Edinburghin herttua, prinssi Edward istuivat etummaisilla riveillä katedraalissa.

Paikalla olivat myös Britannian elossa olevat entiset pääministerit, ja nykyinen pääministeri Rishi Sunak luki Raamatun tekstin tilaisuudessa.

Arvovieraiden joukossa olivat myös muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Brigitte Macron, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Yhdysvaltojen presidentin puoliso Jill Biden edusti tilaisuudessa Yhdysvaltojen hallintoa.

Suomea kruunajaisissa edusti presidentti Sauli Niinistö puolisonsa Jenni Haukion kanssa.

BBC:n välittämiin kuviin tarttuivat myös australialainen muusikko Nick Cave, koomikko Stephen Fry sekä amerikkalainen laulaja Lionel Richie. Paikalla oli myös brittimedian mukaan amerikkalainen laulaja Katy Perry.

Charlesin kruunajaiskruunu on perinteinen Pyhän Edwardin kruunu, joka valmistettiin aikanaan Kaarle II:n kruunajaisiin.

Jalokivien ja helmien koristama esine on peräisin 1660-luvulta. Mittaamattoman arvokas ja yli kaksi kiloa painava kultainen kruunu on käytössä vain kruunajaisissa, ja muuten se on hyvässä tallessa Lontoon Towerissa.

Kruunua siis käytettiin edellisen kerran kuningatar Elisabetin kruunajaisissa. Charles on seitsemäs monarkki, jonka päähän kruunu painettiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Juhlallisuudet sujuivat enimmäkseen lauantaina rauhallisesti, mutta Lontoon poliisi sai kritiikkiä siitä, että se otti kiinni monarkiaa vastustavia kruunajaisten alla.

Uutistoimisto AFP:n mukaan antimonarkistisen Republic-ryhmän jäseniä otettiin kuusi kiinni.

Lontoon metropolin poliisi kertoi Twitterissä ottaneensa useita kiinni epäiltynä julkisen häiriköinnin valmistelusta.

Myös AFP:n toimittaja näki myös juhlakatu The Mallin varrella poliisin ottaneen kiinni useita ihmisiä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi lausunnossaan poliisin toimia.

–  Tämä on jotain sellaista, mitä voisi odottaa tapahtuvan Moskovassa, muttei Lontoossa, sanoo Human Rights Watchin Britannian-johtaja Yasmine Ahmed lausunnossa.

Jutussa on käytetty myös AFP:tä lähteenä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi