play

BBC: Venäläinen hävittäjä yritti ampua alas Britannian ilmavoimien valvontakoneen Mustallamerellä viime vuonna

Kuva: AOP

Jaakko Vilmusenaho

Venäläinen hävittälentäjä yritti ampua alas kohtaamansa Britannian ilmavoimien valvontalentokoneen Mustallamerellä viime syyskuussa, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo kolmelta korkea-arvoiselta puolustuslähteeltä saamiensa tietojen pohjilta.

Välikohtaus tapahtui, kun kaksi Venäjän ilmavoimien Su-27-hävittäjää kohtasivat tarkkailutehtävällä olleen aseistamattoman RC-135 Rivet Joint -valvontakoneen. Toinen venäläiskoneista laukaisi ohjuksen valvontakonetta kohti, joka ei kuitenkaan osunut.

Asian noustua pian otsikoihin Venäjä väitti ohjuksen laukaisun johtuneen teknisestä viasta. Britannian puolustusministeriö hyväksyi selityksen.

BBC:n lähteiden mukaan tilanne eteni toisin. Valvontakoneen sieppaaman viestiliikenteen mukaan venäläislentäjät saivat johtokeskukseltaan epämääräisen viestin, jonka toinen lentäjä tulkitsi luvaksi pudottaa brittikone.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Sinulla on kohde, viesti kuului BBC:n lähteen mukaan.

Ensimmäinen ohjus ei lukittunut kohteeseensa ja meni ohi, joten kyseessä ei ollut Venäjän kertomuksen mukaisesti tekninen vika.

Toinen lentäjistä ei uskonut saaneensa lupaa iskeä. Hänen kerrotaan kysyneen kiroillen toveriltaan, mitä tämä oli tekemässä. Toveri laukaisi silti toisen ohjuksen, joka putosi siiveltä teknisen vian seurauksena.

RS-135 Rivet Joint on varustettu anturein viestiliikenteen sieppaamiseksi. Sen miehistö saattoi kuunnella vierestä tapausta, joka olisi voinut johtaa heidän kuolemaansa. Britannian puolustusministeriö ei tule julkistamaan siepattujen viestien yksityiskohtia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäläisten väljä kielenkäyttö osoittaa BBC:n lähteiden mukaan suurta ammattitaidottomuutta. Esimerkiksi puolustusliitto Naton lentäjät käyttävät erittäin tarkkaa kieltä pyytäessään lupaa ampua ja myös sellaisen saadessaan.

Myös Yhdysvaltain salaisissa ja sittemmin vuotaneissa tiedusteluasiakirjoissa sanotaan, että venäläishävittäjä lähes ampui brittikoneen alas.

– Tapaus oli paljon vakavampi kuin alun perin kuvattiin, ja se olisi voinut olla sotatoimi, vuotaneessa asiakirjassa sanotaan sanomalehti New York Timesin mukaan.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi