play

ISW: Shoigu sai arvonalennuksen, mutta pysyy edelleen Putinin käytettävissä

Kuva: Lehtikuva

STT

Toistakymmentä vuotta Venäjän puolustusministerinä toimineen Sergei Shoigun siirtäminen Venäjän turvallisuusneuvoston johtoon merkitsee tosiasiassa arvonalennusta, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW:n mukaan Shoigun siirtäminen pois tehtävästä on linjassa presidentti Vladimir Putinin aikaisemman toimintamallin kanssa, jossa korkea-arvoisia turvallisuusviranomaisia hiljennetään antamalla heille toisarvoisia tehtäviä turvallisuuskoneistossa potkujen sijasta.

Turvallisuusneuvosto on neuvoa-antava elin, jolla on myös jonkin verran toimeenpanovaltaa. Tämä tekee siirrosta ISW:n mukaan vähemmän nöyryyttävän.

–  Vaikka Putin on poistanut Shoigun suorasta komentoketjusta, hänellä on edelleen vaikutusvaltaa turvallisuusasioihin. Shoigu on ollut tärkeä ja lojaali alainen, ja tarvittaessa myös syntipukki, minkä vuoksi Putin todennäköisesti hyötyy pitämällä hänet edelleen turvallisuusasioiden vaikutuspiirissä, ajatushautomo päättelee.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uudeksi puolustusministeriksi on tulossa aiemmin varapääministerinä toiminut Andrei Belousov. Hän on taloustieteilijä, eikä hänellä ole sotilastaustaa. Belousov on ollut vuosia yksi Putinin vaikutusvaltaisimpia neuvonantajia talousasioissa.

Politico-lehden haastatteleman brittiläisen sotilasasiantuntijan Philip Ingramin mukaan Shoigun siirto kielii siitä, että Putin on muuttamassa lähestymistapaansa armeijaan ja Ukrainan sotaan.

–  Siirto pitää Shoigun edelleen käytettävissä, samalla kun se tuo sisään jonkun, joka ehkä pystyy käsittelemään koko Venäjän puolustusministeriöön levinnyttä korruptiota, Ingram sanoo.

Britannian puolustusministeri Grant Shapps muistutti, että Shoigun aikana Venäjä on kärsinyt yli 350  000 sotilaan tappiot sekä joutunut kokemaan suunnattoman määrän siviilien kärsimystä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Venäjä tarvitsee puolustusministerin, joka voisi kumota tämän tuhoisan perinnön. Sen sijaan he saavat taas yhden Putinin sätkynuken, Schapps kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi