play

Hallitsija vertaansa vailla, sovinnon symboli, jatkuvuuden majakka – näin maailman johtajat muistavat edesmennyttä Elisabetia

Elisabet ehti olla 70 vuotta kuningattarena. LEHTIKUVA/AFP

Elisabet ehti olla 70 vuotta kuningattarena. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kuvasi edesmennyttä kuningatar Elisabetia vertaansa vailla olevaksi hallitsijaksi, joka syvensi Britannian ja Yhdysvaltain liittoa.

–  Hän auttoi tekemään meidän suhteestamme erityisen, Biden sanoi torstaina julkaistussa lausunnossaan.

Presidentti kertoi tavanneensa kuningattaren ensimmäisen kerran vuonna 1982, jolloin hän itse oli vielä senaattori. Viimeisen kerran kaksikko kohtasi vuoden 2021 kesäkuussa.

–  Hän oli ensimmäinen brittiläinen monarkki, johon ihmiset ympäri maailman saattoivat tuntea henkilökohtaisen ja välittömän yhteyden.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Biden sanoi lausunnossaan odottavansa innolla työskentelyä kuningas Charlesin kanssa. Hän myös lisäsi olevansa jo valmiiksi läheinen ystävä Charlesin kanssa.

Biden on määrännyt Valkoisen talon ja muiden liittovaltion rakennusten liput laskettavaksi puolitankoon Elisabetin kuoleman johdosta.

"Uhmasi sukupolvensa naisille asetettuja odotuksia"

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama sanoi hänen ja puolisonsa Michellen muistavan kuningatar Elisabetin tämän väsymättömästä työstä vuosikymmenten aikana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Obama sanoi torstai-iltana julkaistussa tiedotteessaan heidän olleen onnekkaita, että he saivat tuntea kuningattaren.

–  Hänellä oli suuri merkitys meille. Kun olimme vasta aloittelemassa elämäämme presidenttiparina, hän toivotti meidät auliisti ja avosylin tervetulleeksi maailmannäyttämölle, Obama jatkoi.

Obamaan ja tämän puolisoon tekivät vaikutuksen Elisabetin lämpö ja se, kuinka hän sai ihmiset rentoutumaan. Myös kuningattaren huumori ja charmi kaiken juhlallisuuden keskellä saivat entiseltä presidenttiparilta kehuja.

Obama sanoi Elisabetin ottaneen kuningattaren roolin omakseen ja hallinneen arvokkaasti, tyylikkäästi ja väsymättömällä työetiikalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Hän uhmasi sukupolvensa naisille asetettuja odotuksia, Obama sanoi.

Obama kuvaili tiedotteessaan, kuinka kuningatar hallitsi niin hyvinä kuin huonoina kausina, kuulentojen ajasta Berliinin muurin kaatumiseen ja digitaaliajan aamunkoittoon asti.

–  Hän palveli toivon ja vakauden majakkana Britannian ja maailman kansalaisille.

"Yhden aikakauden loppu"

–  Elisabet todisti sotaa ja sovintoa Euroopassa ja sen ulkopuolella sekä planeettamme ja yhteiskuntiemme syvää muutosta. Hän oli kuin jatkuvuuden majakka läpi näiden muutosten, eikä hän koskaan lakannut osoittamasta rauhallisuutta ja omistautumista, mikä antoi voimaa monille, sanoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kuvasi Elisabetia sovinnon symboliksi maailmansotien jälkeen.

–  Hänen omistautumistaan Saksan ja Britannian sovinnonteolle toisen maailmansodan kauhujen jälkeen ei unohdeta koskaan, Scholz sanoi.

–  Elisabet jätti jäljen maahansa ja vuosisataan ikuisiksi ajoiksi. Hänessä kiteytyi Britannian yhtenäisyys ja jatkuvuus yli 70 vuoden ajan, tviittasi puolestaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi, että kuningatar muistetaan viisaudestaan, myötätunnostaan ja lämmöstään.

–  Elisabetin palvelus kanadalaisille tulee aina pysymään tärkeänä osana maamme historiaa, Trudeau sanoi.

Australian pääministeri Anthony Albanese kuvaili kuningattaren kuolemaa yhden aikakauden lopuksi.

–  Historiallinen valtakausi ja pitkä velvollisuudelle, perheelle, uskolle ja palvelulle omistettu elämä on tullut päätökseensä, Albanese sanoi.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro ilmoitti, että maassa pidetään kolmen päivän suruaika.

YK:n turvallisuusneuvosto ja yleiskokous kunnioittavat kuningattaren muistoa hiljaisilla hetkillä.

"Kunniallisuuden ja säädyllisyyden perikuva"

Intian pääministeri Narendra Modi sanoi kuningatar Elisabetin kuoleman koskettaneen häntä kipeästi. Hän kuvaili kuningattaren olleen "kunniallisuuden ja säädyllisyyden perikuva", joka tarjosi inspiroivaa johtajuutta kansalleen.

Modi myös muisteli hetkeä, jolloin Elisabet antoi hänelle nenäliinan, jonka kuningatar oli saanut häissään Intian itsenäisyyskampanjan johtohahmolta Mahatma Gandhilta. Modin mukaan hän tulee aina arvostamaan Elisabetin elettä.

Intia on entinen Britannian entinen siirtomaa.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi